latinica  ћирилица
24/05/2018 |  16:36 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Бањалучки студенти на практичној настави у Институту Дедиње

У оквиру споразума о сарадњи Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и бањалучког Медицинског факултета, у Београду борави група од 35 студената. Институт Дедиње организује практичну наставу каква не постоји у многим центрима, како у Српској, тако ни у Србији.

Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње најуспјешнија је таква институција на Балкану. Студентима који су се већ опредијелили за ову област медицине, показаће најновије методе лијечења.

- Први утисак је јако позитиван. Нама је све ово ново. Драго нам је што смо имали прилику да видимо оно што не можемо да видимо код нас - рекла је Наташа Шипрага, студенткиња треће године медицине.

Душко Вулић, професор Медицинског факултета у Бањалуци, каже да су студенти добили прилику да се упознају са свим активностима које се спроводе на Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње, с нагласком на преглед и третман болесника са срчаним манама, како урођеним тако и стеченим.

Домаћин су припремили студентима и низ предавања, којим ће бити употпуњена практична настава. Иначе, ова група је само претходница осталим студентима који ускоро стижу на Дедиње.

- Ово није први пут да нам студенти из Бањалуке долазе у посјету и велико нам је задовољство што ту сарадњу и сада настављамо на свим пољима, а посебно у медицини, с обзиром да је то једна од најосетљивијих тачака у друштву. Драго нам је да студенти одавде понесу све што може да се пренесе и да, наравно, уважимо искуства колега из Републике Српске - истиче докторка Ивана Петровић.

У Бањалуци и Бијељини већ постоје ангио сале за дијагностиковање кардиоваскуларних обољења, али за комплетно збрињавање срчаних болесника, потребно је развити и кардиохирургију.