latinica  ћирилица
26/05/2018 |  14:30 | Аутор: Б92

Скривене предности кафе по наше здравље

Много је оних који почетак дана не могу да замисле без кафе. Међутим, могуће је да постоје скривене здравствене предности у зрнима овог напитка.
Позитиван утицај кафе - Фото: B92
Позитиван утицај кафеФото: B92

На примјер, једно истраживање указује да кафа може да смањи ризик од дијабетеса, преноси Би-Би-Си. Према студији, свака додатна шољица кафе смањила је ризик за 7 одсто.

Како се чини, конзумирање кофеина такође помаже у заштити од Паркинсонове болести. Додуше, начин на који кофеин дјелује у превенцији ове болести још није до краја истражен.

Интеракција кафе са болестима попут рака је компликован процес. У неким случајевима рак јетре се дјелимично смањивао конзумирањем кафе. Код других врста рака, позитивни ефекти кафе нису били толико видљиви или их уопште није ни било.

Међутим, прича о утицају кафе на здравље није у потпуности доброћудна.

На примјер, код неких случајева био је примјетан раст ризика од срчаног удара отприлике један сат након конзумирања кафе, и то код оних испитаника који немају навику испијања кафе, пише Индекс.

Без обзира на то, опширне студије показале су да људи који редовно пију кафу живе дуже. То значи да кафа ипак има више утицаја на нас од обичног разбуђивања.