latinica  ћирилица
26/05/2018 |  17:24 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Шиљате стијене код Фоче - атракција за пењаче

У фочанском крају нова туристичка атракција – спортско пењање уз природну стијену у кањону ријеке Бистрице. Друго пењалиште у Српској привукло је десетине заљубљеника из Српске, ФБиХ, Србије и Црне Горе.
Шиљате стијене - Фото: РТРС
Шиљате стијенеФото: РТРС

У Кутима код Фоче, изнад кањона Бистрице, у љепоту освајања Шиљатих стијена на пењалишту Озрен увјерио се и Рајко Поповић из Цетиња, са сином Дејаном и пријатељима.

Рајко каже да је локација иделана, јер је у близини питка вода и хладовина.

Десетогодишње искуство за освајање врхова користило је и Пољаку Михалу Шамету. Он истиче да је стијена прелијепа, јер има теже, али и лакше мјерове, за свакога понешто.

Нова туристича дестинација плијени стијенама од осам до тридесет и више метара са уређених 15 смјерова. У атрактивне дестинације ово мјесто на туристичкој мапи овјерено је и због добрих услова за излете и камповање. Предстоји још посла на уређењу.

Јелена Симовић, инструкторка пењања Спасилачког клуба Волф, каже да ће овдје организовати болтинг викенде, што подразумијева бушење нових смјерова, јер је овај кањон богат природним стијенама.

Ненад Иконић, предсједник Спасилачког клуба Волф, нада се да ће приступачност локације, јер се налази у близини магистралног пута Фоча - Сарајево, привући бројне заљубљенике у овај адреналински спорт.

Фочанским "вуковима" на уређењу Шиљатих стијена, до прије двије године зараслих у шуму, а сада у атрактивну рекреативно - туристичку дестинацију, помогле су колеге из Бањалуке.