latinica  ћирилица
29/05/2018 |  15:18 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

У Лакташима одржан "Дан поља уљане репице"

На огледним пољима Јавне установе Пољопривредни институт Републике Српске у Александровцу код Лакташа данас је одржана манифестација "Дан поља уљане репице" с циљем промоције и ширења површина под разним врстама уљарица у Српској.
Дан поља уљане репице - Фото: СРНА
Дан поља уљане репицеФото: СРНА

Из Института је саопштено да су на манифестацији презентовани пољски огледи са различитим сортама и технологијом узгоја уљане репице.

"Уљана репица као индустријска биљка има огроман значај јер се као једна од главних уљарица у свијету гаји на 36 милиона хектара. Улога Института у процесу повећања производње уљане репице и осталих уљарица код нас је проналажење најпогоднијих технологија производње с циљем повећања приноса и квалитета", навели су из Пољопривредног института.

Из ове установе наводе да већи приноси и бољи квалитет зрна представљају основ за повећање профитабилности и мотивације домаћих произвођача за повећање обима производње уљарица.

"Повољна околност за остваривање овог циља је што пољопривредни произвођачи имају могућност директне продаје уљарица домаћем прерађивачу - компанији 'Бимал' Брчко, али и другима који производе сточну храну", наводе из Института.

Подстицајне мјере Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, истакли су у Институту, додатно доприносе повећавању обима производње уљарица, чија је важност истакнута и у Стратегији развоја пољопривреде Српске до 2020. године.

Из Института су напоменули да напредак у овој области отежавају климатске промјене и глобално отопљавање, због чега је потребна боља организација, повезивање свих учесника у производњи и већа примјена агротехничких мјера, прије свега наводњавања.