latinica  ћирилица
30/05/2018 |  15:30 | Аутор: СРНА

У Бањалуци од малих богиња обољело још шест лица

Још шест лица из Бањалуке обољело је од малих богиња, чиме је број обољелих у Републици Српској повећан на 60, речено је Срни у републичком Институту за јавно здравство.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

"Ријеч је о одраслим лицима, од којих је пет са лакшом клиничком сликом, а једно са средње тешком и оно је хоспитализовано", наводе из Института.

Од почетка марта, у Бањалуци је пријављено 35 обољелих, у Источном Сарајеву шест, Вукосављу и Лакташима четири, Модричи три, Новом Граду и Козарској Дубици по два, те у Власеници, Шамцу, на Палама и Српцу по једно.

Од укупног броја обољелих, до сада је хоспитализовано 38 лица.

"У Клиници за инфективне болести тренутно су хоспитализована три лица обољела од малих богиња. Остали пацијенти су отпуштени са болничког лијечења", наводе из Института.

Тринаест обољелих припада узрасној категорији од једне од четири године, 13 имају од 20 до 29 година, док је 12 обољелих у доби од 30 до 39 година.

"Од укупно 60 обољелих од малих богиња у Републици Српској, 53 није вакцинисано, непотпуно је вакцинисано или има непознати вакцинални статус", кажу у Институту.

Дом здравља Бањалука прогласио је 3. маја епидемију малих богиња на подручју града због ширења ове болести међу штићеницима Дома "Рада Врањешевић".

Надлежне здравствене установе, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске, спроводе мјере на спречавању и сузбијању ширења епидемије.

"Једна од најважнијих мјера је провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином, која штити од малих богиња, рубеоле и паротитиса", истичу из Института.

Мале богиње су вирусно заразно обољење, које се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.