latinica  ћирилица
31/05/2018 |  11:53 | Аутор: СРНА

Шумама Српске престижни сертификат

Јавно предузеће Шуме Републике Српске добиле су престижни ФСЦ сертификат за газдовање шумама, који значи да се шумом и шумским земљиштем газдује према строгим еколошким, социјалним и економским стандардима, рекао је Срни портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мацановић.
Шуме Републике Српске -
Шуме Републике Српске

"На овај начин шумарство Српске улази у сам врх свјетских трендова јер је по ФСЦ стандардима сертификовало површину државних шума у свим шумским газдинствима која се налазе у саставу `Шума Републике Српске`", што у свјетским размјерима представља изузетан резултат", рекао је Мацановић.

Говорећи о ФСЦ сертификату, Мацановић је навео да је "повећана друштвена свијест о уништавању и деградацији шума довела до тога да се потрошачи желе осигурати да куповином дрвета и других производа шуме неће допринијети уништавању, већ помоћи очувању шумског богатства за будућност".

"Одговарајући на такве захтјеве, појавиле су се међународне организације које су израдиле стандарде које је потребно задовољити како би се стекло право на заштићену маркицу која је препознатљива и означава производе који су настали одговорним газдовањем шумама", појаснио је Мацановић.

Према његовим ријечима, на основу тога разрађене су процедуре којима се испитује да ли они који газдују шумама и шумским земљиштем поштују одредбе међународно признатих стандарда за сертификацију газдовања шумама.

"ФСЦ стандарди су засновани на принципима и критеријумима који воде бригу о економским, социјалним и еколошким компонентама газдовања шумама. Циљ програма ФСЦ је да се промовише еколошки одговорно, друштвено корисно и економски одрживо газдовање у шумама у свијету тако да се установе општепознати стандарди који ће се признавати и поштивати", напоменуо је Мацановић.