latinica  ћирилица
01/06/2018 |  13:20 | Аутор: СРНА

Савановић: Немјерљив допринос 1. и 2. Крајишког копрпуса у одбрани Српске

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да су Први и Други крајишки корпус Војске Републике Српске дали немјерљив допринос стварању и одбрани Републике Српске.
Савановић на обиљежавању дана 1. и 2. Крајисшког корпуса - Фото: СРНА
Савановић на обиљежавању дана 1. и 2. Крајисшког корпусаФото: СРНА

Он је истакао да је ВРС препознала оно што може да се догоди српском народу, а то је наставак погрома почињеног од 1941. до 1945. године.

- Поучен историјским искуством и страдањем, српски народ се организовао деведесетих година прошлог вијека заједно са политичким руководством да не би поново доживио судбину из Првог и Другог свјетског рата - истакао је Савановић новинарима, након што је у бањалучкој касарни Козара присуствовао обиљежавању Дана Првог и Другог крајишког корпуса ВРС.

Он је подсјетио да је Први крајишки корпус био највећа формација у ВРС и да је кроз њега прошло 127.000 бораца, од којих је погинуло 7.000.

- Први крајишки корпус успио је да, пробојем коридора кроз Посавину, повеже источни и западни дио Републике Српске и омогући живот у западном дијелу - истакао је Савановић.

Он је рекао да је Други крајишки корпус имао улогу да брани западне границе Републике Српске - подручје Грахова, Дрвара, Гламоча, који су, нажалост, на крају рата пали у непријатељске руке уз подршку НАТО-а.

Савановић је нагласио да је слобода српског народа заслуга бораца ВРС, као и МУП-а Српске, који су дали животе за одбрану Републике Српске.

У оквиру обиљежавања Дана Првог и Другог крајишког корпуса ВРС, у Цркви Светих великомученика јасеновачких у бањалучкој касарни Козара данас је служен парастос погинулим борцима ВРС, након чега су положени вијенци на спомен-плочу.