latinica  ћирилица
02/06/2018 |  12:35 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

Обиљежено 26 година од формирања Зворничке бригаде (ФОТО)

У Зворнику је данас обиљежено 26 година од формирања Зворничке бригаде и Јединице "Вукови са Дрине", које су биле у саставу Војске Републике Српске, учествујући часно и херојски у одбрани српског народа на простору Зворника и Републике Српске.

Код Споменика за 1 080 погинулих бораца погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату служен је парастос и положени вијенци.

Командант Зворничке бригаде генерал Винко Пандуревић рекао је да је веома важно да се не заборави шта су све у одбрани Српске и српског народа урадиле и Зворничка бригада и Јединица "Вукови са Дрине".

"Нашли смо се у ситуацији да се неке ствари, које су биле судбоносне за српски народ, заборављају", указао је Пандуревић.

Пандуревић је нагласио да су мај и јун 1992. године били кључни мјесеци када је створена Војска Републике Српске, подсјећајући да се тада дефинитвно схватило да су муслимани одбијали све мировне планове и да нису жељели мировно рјешење, па су се ухватили оружја.

"Тадашње наше државно руководство било је принуђено да створи своју војску, а наш народ се организовао спонтано, што је на крају израсло у институцију Војске", рекао је Пандуревић.

Подсјетивши да неки покушавају да српску историју и борбу промијене или је прилагоде новом времену и новим токовима, Пандуревић је рекао да они бестијално желе да кажу да је одбрамбено-отаџбински рат био злочиначки и да кажу да је бранити свој народ било злочин, и томе се мора жестоко супроставити.

Он је додао да нико не смије бити опозиција Републици Српској, као што то неки покушавају да буду, али смије бити опозиција свим негативним појавама.

"Обиљежавајући годишњицу формирања зворничких одбрамбених јединица желимо да покажемо да немамо никаквих партијских или политичких обиљежја, него само јединствено обиљежје припадника Војске Републике Српске", рекао је Пандуревић. 

Обиљежавање годишњице формирања Зворничке бригаде (Фото: РТРС)

Командант Јединице "Вукови са Дрине" пуковник Милан Јоловић Легенда нагласио је да су Зворничка бригада и Јединица "Вукови са Дрине", која је била у саставу Зворничке бригаде, биле једне од најелитнијих формација Војске Републике Српске.

"Обиљежавањем датума формирања јединица, бригада, корпуса, желимо да спријечимо све оне недобронамјерне који негирају тековине наше славне борбе и који покушавају да изврше ревизију наше историје пема њиховим мјерилима", рекао је Јоловић.

Он је нагласио да постоји само једна истина, а то је да је српска војска у одбрамбено-отаџбинском рату штитила вјековна српска огњишта и од зла бранила свој народ.

Јоловић је подсјетио да је Јединица "Вукови са Дрине" ратовала у зони цијеле територије Републике Српске, учествујући у свим операцијама које је организовао Главни штаб Војске Републике Српске.

26 година од формирања Зворничке бригаде (Фото: РТРС(

Зворничка бригада је за ратне заслуге и стварање слободе на овим просторима одликована два пута Оредном Немањића.

У току одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је 538 бораца Зворничке бригаде, 32 се води као нестало, док је 1.800 рањено, од којих је 1.100 са трајним посљедицама инвалидности.

Помен је служило мјесно свештенство, а вијенце на Споменик су положили команданти Зворничке бригаде и других јединица Војске Републике Српске, представници борачких организација, ратних војних инвалида, породице погинулих бораца, града Зворника и други.