latinica  ћирилица
02/06/2018 |  19:22 | Аутор: Б92

Пронађена чоколада стара 103 године

Чоколада, односно девет штангли, старих 103 године пронађено је у металној кутији која је припадала британском хероју из Првог свјетског рата. Пронађена је међу предметима који су припадали Ричарду Булимору из пука из Лестешира у Енглеској.

Енглески војници стационирани у Француској првог Божића Првог свјетског рата добили су божићне поклоне у металним кутијама, направљеним у Енглеској.

Само једна од десет штангли чоколаде из те кутије је поједена, а метална кутија ће бити понуђена на продају с другим предметима војника на аукцији антиквитета у уторак.

Водитељ аукције Пол Купер из аукцијске куће Едисонс рекао је да је чак и та кутија ретка али да је потпуно нестварно наћи чоколаде још унутра.

Међу предметима војника су и поклон кутија с цигаретама, дуваном и шибицама, и та кутија је готово недодирнута и цијели садржај је још унутра, недостају само три цигарете.

Цијела колекција укључујући чоколаде, цигарете, медаље, похвалнице, писма и други материјали ће се продати као једна цјелина и очекује се да ће се за то добити више од двије хиљаде фунти.

Каплар Булимор је одликован са више медаља за храброст, међу којима је медаљу за истакнуто опхођење за вријеме сукоба на ничијој земљи у Ипру, у јулу 1915.

Он се вратио у Енглеску због повреда од шрапнела. Опоравио се и 1919. је ушао у Полицију Лестешира, гдје је напредовао до ранга начелника. Умро је у јануару 1967.