latinica  ћирилица
04/06/2018 |  13:37 ⇒ 18:39 | Аутор: СРНА

Унаприједити производњу аутохтоног бијељинског купуса

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић подржао је данас оснивање удружења "Бијељински купус", које ће радити на унапређењу производње ове аутохтоне сорте са ознаком географског поријекла.
Купус - Фото: РТС
КупусФото: РТС

"Ово је прави потез и показује да се свијест домаћих произвођача развија у правцу неопходног удруживања у кластере, а потврђује и позитивне помаке кроз кампању ресорних министарстава 'Наше је боље'", рекао је Глухаковић на оснивачкој скупштини удружења која је одржана у Подручној привредној комори Бијељина.

Он је најавио интензивирање кампање чији је циљ јачање кластера у домаћој производњи и преради, те истакао да та синергија обезбјеђује снажнији наступ Републике Српске на европском тржишту.

"Ми сада много причамо о домаћим производима и позивамо – купујмо домаће, а још нисмо обезбиједили довољне асортимане и количине које могу да континуирано задовоље домаће тржиште", рекао је Глухаковић.

Удружење "Бијељински купус" основало је седам семберских пољопривредника, а подржава их и творац ове аутохтоне сорте Мехо Хујдуровић.

Предсједник новооснованог удружења Раде Јовичевић каже да се бијељински купус производи у Семебрији искључиво породично, јер комерцијална производња није била исплатива због мањег приноса и мање тежине производа, упркос његовом изузетном квалитету.

Он очекује да ће након заштите географског поријекла ове аутохтоне сорте извоз на европско тржиште, гдје је његова цијена и шест пута већа него на домаћем, учинити производњу исплативом, а овај захтјевни процес удружење ће водити кроз кластер "Семберија органик".

Универзитетски професор Будимир Стакић, који је на челу кластера, најавио је као наредне кораке оснивање центра за испитивање намирница у Бијељини и обезбјеђивање сертификата здраве хране, као услова за излазак домаћих пољопривредних производа на европско тржиште.

"Када имате сертификат здраве хране, географско поријекло, ви извозите без ограничења и вама је тржиште свијета отворено, а ако не напредујемо, остаћемо и без властитог тржишта", упозорио је Стакић.