latinica  ћирилица
04/06/2018 |  22:48 ⇒ 05/06/2018 | 12:32 | Аутор: РТРС

ЛУКАЧ У УКРШТЕНИЦИ: Ниједна чињеница о страдању Давида Драгичевића није сакривена

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је у нашој емисији Укрштеница, да ниједна чињеница у случају "Давид Драгичевић" није сакривена и позвао оца страдалог младића, Давора Драгичевића, да се врати у тим који ради на овом случају, како би се утврдила истина о смрти његовог сина.

Позивам Давора Драгичевића да се врати у институције и да се утврди шта је истина, а не да прихвата неку туђу истину - рекао је Лукач и подсјетио да је МУП поднио извјештај Тужилаштву о смрти 21-годишњег младића, али да није квалификовао ово дјело.

- МУП када је подносио извјештај није квалификовао дјело, он то и не може, јер је то посао тужилаштва. На конференцији за медије причало се о једној од могућих криминалистичких верзија- задесу, јер до тада није било елемената кривичног дјела који би указивали на убиство Давида Драгичевића. Ми ни данас, према мојим сазнањима, немамо такве елементе, односно доказе који могу да потврде да је у питању убиство - истакао је Лукач.

Министар је навео да истрага још увијек траје, да он од почетка није укључен у њу, те да је све што је до сада износио о овом случају засновано на извјештају поднесеном Тужилаштву.

Он је нагласио да Тужилаштво мора детаљно да истражи овај случај, те да процесуира одговорне уколико се утврде евентуални пропусти у досадашњој истрази.

Говорећи о конференцији за медије МУП-а Српске о смрти Давида Драгичевића, Лукач је рекао да су због заинтересованости јавности за овај случај изнесене одређене чињенице које су до тог момента истрагом утврђене.

- Хтјели смо транспарентно јавност да упознамо о сазнањима до којих смо дошли. Све што је речено је из извјештаја прослијеђеног Тужилаштву и из, до тог момента, утврђених чињеница. До сада ниједна од тих чињеница није оборена - рекао је он и подсјетио да су након тога услиједиле оптужбе да МУП скрива истину о смрти младића и штити одређена лица, што се, како је рекао, показало као апсолутно нетачно.

- Одређена лица, презимена као директор Полиције Српске Дарко Ћулум, довођена су у везу са убиством. Навођено је да су у питању његови рођаци, да полиција неће да их процесуира, да их штити и крије, али све се то показало као нетачно. Чињеница је да се покојни Давид, у ноћи када је нестао, потукао са лицем које се презива Ћулум и да је у тој тучи задобио одређене повреде лакше природе које су констатоване у обдукционом налазу, гдје је наведено да су оне заживотне. Такође, лица која су учествовала у тучи потврдила су то, те оба обдукциона налаза - рекао је Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске је рекао да су нетачни наводи да је Давид Драгичевић брутално претучен, мучен, да му је сломљена вилица и избијени зуби, те да оба обдукциона налаза констатују само лакше тјелесне повреде.

- Постоје слике које могу то да потврде. На тим сликама, насталим прије обдукције а након вађења тијела из воде, види се да није било никаквог пребијања, мучења, силовања и свих осталих бруталних ствари о којима се говори и по којима је нека организована криминална група отела Давида, урадила му све то, задавила га и бацила у Црквену - навео је Лукач.

Говорећи о фотографијама које су објавили поједини медији а на којима се виде повреде на тијелу страдалог младића, Лукач је рекао да су оне направљене након обдукције, а непосредно прије сахране.

- Фотографије су се појавиле када је тијело провело период у хладњачи, прије тога у води, дакле 10 дана прије сахране. На првој обдукцији доктор Каран констатује да је дошло до трулежних промјена. На другој, доктор Милосављевић такође констатује да је до тога дошло, што је нормално када се зна гдје је тијело било све те дане. Међутим, те су слике направљене непосредно прије сахране и оне јесу страшне, али то није релана ситуација - рекао је он.

Лукач је навео да фотографије направљене прије обдукције показују да Давид није претучен.

- На леђима нема ниједне маснице, на предњем дијелу тијела нема знакова пребијања, ни  мучења ни силовања. Нема пребијања руку, ногу, никакве "мексичке каше" која се спомиње. Све повреде на тијелу су на кољенима, шакама, те на глави лакше тјелесне повреде - нагласио је Лукач.

Говорећи о наводним пропустима у истрази, Лукач је рекао да ће истрага, која још траје, показати да ли је било пропуста. Навео је да не осјећа личну одговорност, те да је његова оставка увијек на располагању онима који су га поставили на позицију министра.

Он је рекао да су се у овај случај, у политичком смислу, укључили многи, нарочито из опозиције, те да активисти СДС-а и ПДП-а, како је рекао, свако вече по наређењу долазе на Трг Крајине.

- Укључили су се како би приказали да власт нешто погрешно ради и добили поене пред изборе - рекао је Лукач у Укршеници.

Комплетну емисију можете да погледате овдје.