latinica  ћирилица
05/06/2018 |  11:22 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Приједор - велике количине меда пласиране на тржиште

Због, до сада, невиђеног рода багрема, на подручју приједорских села Криваја и Буснови, пчелари из свих крајева Српске и Федерације БиХ, доселили су пчеле у ове крајеве. Да ће година бити медна и у Саничанима код Приједора потврђује појава багремаца, биљке од које настаје висококвалитетни мед.

У селу Криваја, на имању Драгана Чиче, тренутно је око 300 кошница које су довезене из градова Српске и Федерације БиХ. Прије неколико дана пчелари су одвезли још толико кошница, а велике количине меда већ су пласиране на тржиште. 

"Долазе пчелари из Кључа, Јајца и Мркоњића и одавде мјештани наши, комшије. Они су из Расаваца. Добро је Багрем родио и право је медио". рекао је село Криваја  Драган Чича.

Док пчелари увелико врцају мед, на путу између ових села и Приједора, у Саничанима, пчелар Радован Кечан пронашао је велике количине багремца за који каже – до сада га никад није било. Ријеч је о коровској биљци која долази поплавама или јаким вјетровима. 

"Изузетно лијепо меди. Мед је доброг квалитета, по хектару може да буде негдје око 300 килограма меда и да буде добра количина полена", истакао је пчелар из Приједора Радован Кечар.

На подручју Приједора, које је доста богато багремовом пашом долазе пчелари из свих крајева земље. Нажалост, доласком на ове просторе, несавјесни пчелари доносе и одређене болести, за које је једини лијек спаљивање кошница. Ипак, уз савјесне приједорске пчеларе, и по свему судећи одличној години, из овог краја Српке на тржиште могле би да буду пласиране знатне количине висококвалитетног меда.