latinica  ћирилица
05/06/2018 |  13:25 ⇒ 13:26 | Аутор: Блиц

Нокти су огледало здравља- Зато их добро погледајте

Лако се умарате, остајете без ваздуха, коса вам опада, нокти пуцају? Прије него што се уплашите, урадите једноставан тест – провјерите ниво гвожђа
Нокти и здравље (Фото: Thinkstock) -
Нокти и здравље (Фото: Thinkstock)

Анемија заправо значи да имате мање црвених крвних зрнаца или еритроцита или мање хемоглобина, протеина који преноси кисеоник у еритроцитима. Лако се утврђује – једноставним лабораторијским тестом из крви, који показује да ли је концентрација хемоглобина мања од оне која се сматра нормалном.

Истраживања показују да свака пета особа пати од недостатка гвожђа због неправилне исхране. Ипак, кад се то већ догоди, углавном није довољно појачано уносити намирнице које садрже овај минерал, већ у договору с љекаром треба уносити гвожђе и кроз суплементе.

Постоје многи знаци које вам тијело шаље када имате мањак гвожђа, а жене то могу лако прво да примјете на ноктима и коси. Наиме, нокти постају крхки и слаби, пуцају без разлога, чак и под јачим слојем лака. Ако вам се у исто вријеме коса крза на крајевима и почне да опада више него што је уобичајено, стварно треба да провјерите ниво гвожђа. То се догађа када се тијело пребацује у режим за преживљавање и шаље кисеоник тамо гдје је најнеопходнији да одржи виталне функције.

Сигурни знаци анемије

Блеијдо лице је вјероватно најпознатији симптом анемије. Ако блиједу пут прате и подочњаци, знајте да то није само резултат непроспаване ноћи или безазлене прехладе.

Необјашњив умор такође спада у ред најчешћих симптома недостатка гвожђа. Обично је праћен и вртоглавицом, а ако траје по неколико дана или недјеља, вјероватно вам фали гвожђе.

Осим умора, недовољно кисеоника утицаће и на то да се, док обављате најобичније активности, осјећате као да немате ваздуха без обзира на то колико дубоко удахнете.

Мањи недостатак гвожђа може да се надомјести храном, али често је потребно пити и суплементе.

Главобоља је још један знак анемије. Наиме, теијло ће код мањка гвожђа отпремити кисеоник прво у мозак, па тек онда у друга ткива, али ће мозак тада добити мање кисеоника него иначе. То изазива оток можданих артерија, што изазива главобоље.

Због мањег прилива кисеоника у мозак, често можете да будете и раздражљиви без повода, да се теже концентришете или да вас мучи несаница.

Мањи недостатак гвожђа може да се надомјести храном, али често је потребно пити и суплементе.