latinica  ћирилица
06/06/2018 |  13:33 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Саопштење за јавност Уређивачког колегијума Радио-телевизије Републике Српске

Радио-телевизија Републике Српске најодлучније одбацује наводе из закључака Анкетног одбора Народне скупштине Републике Српске, у којим се извјештавање РТРС-а, у вези са случајем страдања Давида Драгичевића, квалификује као непримјерено, необјективно и тенденциозно.
РТРС - РТВ дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ домФото: РТРС

Радио-телевизија Републике Српске извјештавала је о поменутом случају непристрасно и објективно, поштујући професионалне и етичке стандарде и програмска начела дефинисана Законом о радио-телевизији Републике Српске.

Уређивачки колегијум сматра паушалним и неутемељеним наводе Анкетног одбора о, како се наводи, игнорантском ставу Радио-телевизије Републике Српске према свакодневним окупљањима и захтјевима грађана, будући да је РТРС гледаоцима преносио све релевантне информације везане за поменути случај, укључујући и поменута догађања.

Радио-телевезија Републике Српске, као јавни емитер, преносила је, између осталог, и ставове званичних органа и институција о поменутом случају, водећи рачуна о чињеници да је истрага о овом случају у току и да би преурањено објављивање непровјерених и незваничних информација могло да угрози истрагу и изазове конфузију у јавности.

Подсјећамо чланове Анкетног одбора да професионално и објективно информисање за све медије, а нарочито за Јавне сервисе, представља искључиво преношење информација институција које су директно укључене у истрагу, и то путем свих својих медијских платформи.

Због свега наведеног, Уређивачки колегијум РТРС сматра да закључци Анкетног одбора, који се односе на извјештавање Радио-телевизије Републике Српске, представљају политички притисак на уређивачку политику и институционалну аутономију, с циљем дискредитације РТРС-а у јавности.