latinica  ћирилица
08/06/2018 |  16:57 ⇒ 18:43 | Аутор: РТРС

Све чешћи боравак у природи представља ризик од уједа крпеља

Све чешћи боравак у природи представља и ризик од уједа крпеља. Уколико заражени крпељ уједе човјека, а пацијент се не лијечи правилно, може изазвати тешке здравствене компликације.

Од почетка године, у приједорској болници због уједа крпеља на лијечењу је задржано 11 пацијената.

Крпељ је преносилац бројних обољења, међу којима је најчешћа Лајмска болест. Први симптоми, специфично црвенило коже, настају најраније три дана након уједа.

"То црвенило је карактеристично, оно практично почиње да се шири. Значи, из дана у дан видите као концентричне кругове који се шире зато што на мјесту уједа бактерије други, трећи дан почињу да мигрирају", појашњава Борис Ћургуз, специјалиста инфектологије ЈЗУ Болнице "Др Младен Стојановић" Приједор.

У Заводу за клиничку микробиологију у Бањалуци ради се дијагностика Лајмске болести. Ова анализа требало би да буде омогућена од јесени и у приједорској болници. Међу комликацијама најтеже су болести централног нервног система.

"Може настати друга фаза болести која највише личи на болести попут реуматизма, практично дође до обољења зглобова. У неких осам одсто случајева може доћи до напада на срце", наглашава Ћургуз.

Опрему за анализе заражености крпеља, који могу изазвати болести животиња, посједује Ветеринарски институт "Васо Бутозан" у Бањалуци.

"Ми нисмо радили та испитивања јер нисмо имали захтјева. Институт наравно посједује опрему, људе који су то некад раније радили, међутим, не радимо уколико нема захтијева или уколико ситуација тренутно то нешто не захтијева", каже Драган Касагић, руководилац Лабораторије за вирусологију и молекуларну дијагностику у Ветеринарском институту Републике Српске "Др Васо Бутозан" Бањалука.

Према процјенама стручњака код нас на шест незаражених крпеља, долази један заражен.