latinica  ћирилица
09/06/2018 |  16:15 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Долазак британских војних трупа мијешање у унутрашње ствари БиХ

Вијест да ће Велика Британија послати додатне војне трупе у БиХ, које би требало да се прикључе војним мисијама Европске уније и НАТО-а, усталасала је јавност и изазвала броје рекације. И док званичници из Српске поручују да не знају ко је наручио долазак британских војника, са бх. нивоа нема званичних информација. Реаговала је и руска амбасада у БиХ.

Према писању лондонског "Тајмса" улога ојачаних британских војних снага у БиХ биће да спријече руски утицај у БиХ и њихово уплитање у предстојеће изборе. Индиректно је то потврдио британски секретар за одбрану, Гевин Вилијамсон, током посљедњег састанка министара одбране земаља чланица НАТО-а у Бриселу. Он истиче да овај размјештај снага показује њихову преданост да избори у БиХ буду, како каже, слободни и поштени, те да буду одржани без малициозних спољних утицаја.

Међутим, из британске амбасаде у Сарајеву наводе да је Британија слањем додатних војника одговорила на захтјев оперативног команданта ЕУФОР-а Џејмса Еверарда, како би се унаприједили капацитети снага Европске уније, истичући да ова мисија није усмјерена против Русије или било које друге земље.

Реаговао је и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, који сматра да упућивање појачања ЕУФОР-у током општих избора у БиХ шаље погрешну поруку како за БиХ, тако и за међународну заједницу, јер се, каже, стиче утисак да је ситуација у земљи напета и захтијева међународно ангажовање, што није тачно. Иванцов је рекао да не зна чиме се руководио оперативни командант ЕУФОР-а при доношењу такве одлуке.

"Скренули смо пажњу на изјаву британског секретара за одбрану Гевина Вилијамсона. Видјели смо и објашњење Британске амбасаде да та мисија није усмјерена против Русије и да се војници шаљу на захтјев ЕУФОР-а. Оставимо тезу о малигном утицају на савјест државног секретара, поготово јер смо више пута говорили о нашој улози овдје", изјавио је Иванцов.

Да је ангажман додатних снага непотребан, сматра и предсједник Српске, Милорад Додик. Каже да то нико из Републике Српске није тражио.

"Ако је то самостално урађено од стране Британаца, онда је то само њихова акција и мијешање у унутрашње ствари БиХ. То је акт који се може граничити са актом упада у ову земљу", рекао је Додик.

Ако је долазак трупа затражио неко са бх. нивоа, онда ће морати да објасни зашто то ради, рекао је Додик. Да је позив за ангажовање додатних трупа стигао управо од политичара на бх. нивоу, који на тај начин покушавају да створе што бољу позицију пред изборе, сматра посланик СНСД-а Милица Марковић.

"Мислим да су ту итекако умијешани прсти домаћих политичара, мислим прије свих Младена Иванића, који је познат као политичар који има јако блиске везе и контакте са разним организацијама и институцијама у Британији", додаје Марковићева.

Српски члан Предсједништва, Младен Иванић, није желио да коментарише ове наводе, а из његовог кабинета кратко су нам одговорили да не желе да буду доводени у било какав контекст у вези са овом информацијом.

Потпредсједник Народне скупштине, Ненад Стевандић, најављени долазак британских војника видио као антируску хистерију и покушај новог притиска на српске политичаре.

"По тим стереотипима се Срби неминовно убрајају у руске пријатеље. Без обзира да ли су карактерисани као прозападни или происточни, према њима се поступа по ходограму да су они претпостављени руски пријатељи", каже Стевандић.

Подсјећамо, београдске Вечерње новости и раније су писале да су британске обавјештајне службе већ формирале логистички и оперативни центар у Сарајеву, чији је циљ смањење руског утицаја, прије свега на српске политичаре, а затим и окретање БиХ ка НАТО-у.