latinica  ћирилица
09/06/2018 |  16:31 ⇒ 10/06/2018 | 10:11 | Аутор: РТРС

Бесправна надоградња добојске тврђаве – легализација или рушење?

Не назире се епилог бесправне надоградње на добојској тврђави, заштићеном националном споменику. Док се рушење одлаже, инвеститор покушава да легализује бесправну градњу, али осим оставки и кривичних пријава, ништа конкретно није урађено да се спор ријеши.

Како се градило на добојској тврђави утврдила је и инспекција која је зауставила радове и наредила рушење. Са истеком свих рокова досадашњи директор Туристичке организације суочио се са казнама, па је то један од разлога његове оставке.

"Нисам ни допринио томе да се ти радови тако изврше на тврђави нити сам се осјећао одговорним да такве казне сносим ја лично. И даље тврдим да не мора бити искључиво рушење", рекао је Владимир Марковић, бивши директор Туристичке организације Добој.

Оставку је поднијела и претходна директорка, а због нестручне надоградње зарадила је и кривичну пријаву. Међутим, спекулисало се да је за све крив врх добојског НДП-а, чији кадрови су форсирали градњу без дозвола. У овој странци одговорност не преузимају.

"Има одговорности у смислу да се награди идејни вођа који је вратио градину од смећа у функцију гдје сад сваки дан долази 50-ак туриста", истиче предсједник ГО НДП-а Сретко Ђурковић.

За спорну доградњу на добојској тврђави надлежне институције нису дале своју сагласност, а сви радови обављани су без иједне законом прописане дозволе, наводе у Инспекторату. Инвеститор је покушао да све то легализује, али без успјеха.

"Умјесто затражене санације и адапртације инвеститор је могао уз одобрење републичког Заводом за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа затражити код надлежног министарства локацијске услове за рехабилитацију. У том случају се кроз пројектну документацију утврђује могућност задржавања и прилагођавања изведених радова" саопштила је Републичка управа за инспекцијске послове.

Након оставке бившег, ТО је добила новог директора. Биће то трећи директор из НДП-а који ће покушати да ријеши спорну надоградњу. За радове на добојској тврђави из градске касе плаћено је око 240.000 марака, а процјена је да би рушење коштало око 80.000.