latinica  ћирилица
12/06/2018 |  11:26 | Аутор: Агенције

Шта је заиста здравије - заслађивачи или шећер?

Употребом вјештачких заслађивача нећете преко ноћи смршати и они нису замјена за квалитетну дијету.
Шећер - Фото: РТРС
ШећерФото: РТРС

О утицају шећера на здравље не треба пуно писати. И дјеца знају како превише слаткиша и шећера може да уништи зубе, а честа и дуготрајна конзумација може подстакнути развој низа болести, као што је и дијабетес типа 2.

Они који не могу одрећи шећера, у покушају да смање унос због потребе мршављења или чувања здравља, посегнуће за вјештачким заслађивачима. Иако, за разлику од правог шећера, вјештачки шећер нема калорија или има јако мало, право је питање какав је њихов утицај на наше здравље и јесу ли они "здравији" од обичног, бијелог шећера?

Велики број различитих врста вјештачких заслађивача налази се у низу прехрамбених производа, од хране до пића. Свима њима мисија је иста - имитирати шећер укусом, а умањити његове лоше карактеристике. Неки заслађивачи као што су сахарин, сукралоза, ацесулфам К и аспартам, јако су слатки чак и у малим дозама, што их чини идеалним за употребу у низу производа који се идентификују као да су без шећера, попут разних пића, слаткиша, гума за жвакање и сл.

Остали попут сорбитола и ксилитола (брезиног шећера) добра су замјена у низу производа за оне који би из здравствених разлога требало да избјегавају шећер. Већина ових замјена долази и с низом упозорења, па не чуди што ће многи стручњаци на питање да ли треба да користимо ове замјене за шећер, одговорити како је ријеч о "личном избору".

Ограничавање уноса шећера увијек је добро и може смањити ризик од развоја гојазности, пропадања зуба и дијабетеса. Када је ријеч о количини свакодневног уноса шећера, потребно је рећи да једна лименка познатог газираног пића садржи око девет коцкица шећера, што је много више од препоручене дневне количине коју би одрасла особа требало да конзумира. Важно је знати да због употребе вјештачких заслађивача нећете преко ноћи смршати и да они нису замјена за квалитетну дијету и здрав приступ исхрани.

Колико је синтетички шећер здрав?

Иако је већина заслађивача синтетички производ, неки су направљени од природних твари, као што је нпр. заслађивач на бази стевије који је направљен од листова биљке. Синтетички производ не значи и да је нужно ријеч о производу који није здрав. Како би купцима олакшали избор, на сваком прехрамбеном производу мора бити јасно назначено садрже ли заслађивач са ниским калоријама. Али сами заслађивачи не гарантују мршављење, а цијели процес биће успјешан једино ако је усклађен с комплетном исхраном и редовним вјежбањем.

- Постоје студије које показују да они који конзумирају храну с мање калорија, краткорочно и дугорочно, имају тенденцију губитка тежине - рекла је др Стејси Локиер.

Регулација сваког вјештачког заслађивача строго је одређена па тако произвођачи морају показати доказе да заслађивач нема никакво штетно дејство. Између осталог, морају доказати да не узрокује развој тумора, да не утиче на репродуктивне органе, да се исхраном у организму не претвара у друге потенцијално несигурне елементе, да не узрокује алергијске реакције и сл.

Европска агенција за безбједност хране одређује прихватљиву дневну мјеру њихове конзумације, што се сматра довољним да за сигурно узимање сваког дана без штетних ефеката.

Одрасла особа тешка око 70 килограма може дневно да попије 14 конзерви напитка без шећера или 40 чајних кашика заслађивача аспартамана у чају или кафи, и неће прекорачити дневни лимит. Код дјеце је ријеч о четири лименке пића и 13 кашичица заслађивача. Али ако се питате што је са нуспојавама, с обзиром на низ негативних ствари које се могу чути или прочитати, чврстих доказа о штетности ипак нема, пише Би-Би-Си.

Вјештачке заслађиваче не смију да конзумирају дјеца млађа од три године, али труднице смију. Особе рођене с ријетким генетским поремећајем фенилкетонурија треба да избјегавају аспартам јер може бити штетан за њих. Остали просјечно здрави конзументи вјештачких заслађивача треба да знају да превелика конзумација може да узрокује надутост и дијареју. Обољели од дијабетеса ће најчешће користити замјене за шећер, посебно зовин шећер.

Количина и улога шећера у организму посебно је важна код дијабетичара. Шећер је врста угљеникохидрата и утиче на ниво глукозе у крви, а смањење уноса шећера може помоћи у одржавању нивоа глукозе у крви под контролом. У случају дијете, ако је потребна, дијабетичари не би требало у потпуности да избаце шећер.