X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/06/2018 |  07:38 ⇒ 09:07 | Извор: РТРС

Бањалука: Нова дионица Источног транзита од данас и званично у функцији (ФОТО)

Новоизграђена дионица Источног транзита у Бањалуци, на чију се градњу чекало дуже од 30 година, од данас и званично у промету.
Бањалука: Кружни ток - отварање - Фото: РТРС
Бањалука: Кружни ток - отварањеФото: РТРС

Отварању новоизграђене кружне раскрснице и новог дијела Источног транзита присуствује предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Српске, потпредсједник НСРС Ненад Стевандић, представници градских власти те бројни директори јавних предузећа.

Цвијановићева је рекла да је Влада Српске у претходне двије године у Бањалуку уложила више него што је било могуће претходних година, што значи да су услови у Српској и Бањалуци сада много бољи.

Игор Радојичић (Фото: РТРС)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић подсјетио је да данас почиње изградња новог моста на локацији Зеленог моста у насељу Обилићево, те да ће се његовим завршетком и коначним спајањем Источног и Западног транзита, источни дио града у саобраћајном смислу у потпуности отворити.

Ненад Нешић (Фото: РТРС)

Директор ЈП Путеви Републике Српске Ненад Нешић, рекао је да је изградња кружне раскрснице у Ребровцу и транзитног пута укупно коштала више од 1.240.000 КМ.

- Уз пројекат који је завршен, мост који данас почиње да се гради, спајање Источног и Западног транзита, ове године планирано је још неколико инфраструктурних пројеката у граду на Врбасу - истакао је Нешић.

Пуштањем ове саобраћајнице, заједно са новим кружним током у Ребровцу, биће знатно убрзан саобраћај у граду и смањене гужве.

Ова саобраћајница дуга је 440 метара, а пројекат, вриједан 805.000 КМ, реализован је у сарадњи са Путевима Републике Српске.

Ради се о првој фази изградње ове саобраћајнице, чију су градњу деценијама кочили неријешени имовинско-правни односи.

У другој фази, уз нови дио транзита, који ће се настављати до стадиона ФК Напријед, биће изграђене и бициклистичка и пјешачка стаза.

Истовремено, пјешачка и бициклистичка стаза ће у другој фази бити грађена кроз парк уз стари дио Источног транзита.

Нова дионица Источног транзита спојена је на Улицу Мајке Југовића новоизграђеним кружним током.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да ће, пуштањем ове саобраћајнице и новог кружног тока код Ребровца, гужве и загушења у јутарњи и поподневним "шпицевима" постати прошлост, како за мјештане Старчевице и Обилићева, тако и за сва возила која су у транзиту кроз Бањалуку.

- Значај ове дионице је од изузетне важности, будући да ће, након изградње новог Зеленог моста, практично бити повезани Источни и Западни транзит, односно направљена обилазница око града, која ће знатно растеретити саобраћај - рекао је Сандић.

Према његовим ријечима, током године почеће радови и на изградњи ове дионице.

Нови мост на локацији Зеленог моста

У исто вријеме, данас ће бити озваничен и почетак радова на уклањању конструкције дотрајалог Зеленог моста и изградње новог, у шта ће град уложити 2,2 милиона КМ.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић потписаће са директором предузећа Приједорпутеви Раденком Црногорцем уговор о изградњи новог моста. 

Нови мост, пројектоване ширине од 14 метара и са двије коловозне траке, укључујући и пјешачке и бициклистичке стазе, требало би бити завршен до децембра ове године.

Због почетка изградње новог Зеленог моста, овог љета неће бити могуће купање на градској плажи "Абација".