latinica  ћирилица
14/06/2018 |  14:48 ⇒ 15:33 | Аутор: РТРС

Војводић: Са нивоа БиХ опструкције у процесу акредитације

Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ већ дуже покушава да опструише процес акредитације у Републици Српској с циљем преношења надлежности на ниво БиХ, изјавила је вршилац дужности директора Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске Биљана Војводић.

"Та агенција условљава наставак процеса акредитације доношењем одлуке о нормама којима се утврђују минимални стандарди у високом образовању. Спорно је што се овом одлуком покушава надлежност у области акредитације пренијети на ниво БиХ", рекла је Војводићева након сједнице Владе Српске на којој је размотрена информација о опструкцији процеса акредитације високошколских установа у Републици Српској.

Она је подсјетила да је Влада Српске 2016. године задужила чланове Управног одбора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ из реда српског народа да не подрже усвајање докумената којима се надлежност у области образовања преноси на ниво БиХ.

"Одлука о нормама којима се утврђују минимални стандарди донесена је 2011. године и није стављена ван снаге. Руководство те агенције неће да примјењује овај документ и да обезбиједи несметано одвијање процеса акредитације и не извршава обавезе прописане Законом о високом образовању", додала је Војводићева.

Каже да ове године за пет високошколских установа из Републике Српске истиче рок важења акредитације.

"Дужни смо да им обезбиједимо несметан процес акредитације, што смо урадили. Усвојили смо нови правилник о акредитацији и предвидјели одредбе како да поступамо у случају да агенција на нивоу БиХ не извршава предвиђене обавезе", рекла је Војводићева и додала да ће Српска почети да води сопствени регистар акредитованих високошколских установа.