latinica  ћирилица
15/06/2018 |  09:05 | Аутор: vecernjenovosti

Вјежбањем до еуфорије

Зими је хладно, љети претопло, а времена никад довољно... Изговора кад је ријеч о томе зашто не можемо да вјежбамо је напретек
Спорт - Фото: Screenshot/YouTube
СпортФото: Screenshot/YouTube

Можда ће вас информација из најновијег истраживања натјерати да обујете патике за трчање и кренете да вјежбате - талас ендорфина заслужан за осјећања еуфорије преплављује вјежбаче након мање од десет минута. Тачније, послије девет минута и 44 секунде, показује истраживање спроведено међу људима који су вјежбали три пута недјељно.

Истраживање је показало и да они који редовно вјежбају брже стижу до овог стања. Женама је довољно у просјеку девет минута и седам секунди, док је просјечном мушкарцу потребан минут више.

Кад је ријеч о годинама, најтеже је онима у старосној групи 35-44 године јер њима еуфорија стиже након 12 минута и 47 секунди. Сјајно су се показали људи старости од 45 до 54 године, које ендорфин преплављује након седам минута и четири секунде. Најбржи су млади од 18. до 24. године, који у стање еуфорије улазе за мање од седам минута.

Битна је и врста вјежбања. До ендорфина најбрже стижу љубитељи теретане, слиједе тркачи, затим људи који воле групно вјежбање, а најспорији су они који упражњавају ходање.