latinica  ћирилица
15/06/2018 |  11:51 ⇒ 28/06/2021 | 14:01 | Аутор: Мондо

Како да контролишете жељу за слаткишима?

Свјетска здравствена организација мушкарцима препоручује да не "прелазе" количину од 37 грама додатог шећера дневно, док је за жене та граница 25 грама.
Слатко - Фото: илустрација
СлаткоФото: илустрација

Нутриционисткиња и инструкторка холистичког начина живота Елиса Гудман рекла је да једноставни трикови могу да помогну при обуздавању нагона за слаткишима.

Грицкајте паметно!

Обрађена храна дугог рока трајања често је пуна адитива, међу којима је и шећер. Гудманова савјетује да се опремите залихама грицкалица које су од интегралних житарица, или свјежим воћем и поврћем. Важно је да у питању буду намирнице које имају високу хранљиву вриједност.

- Уколико се слаткиши избаце у потпуности, тијело ће се изненађујуће брзо прилагодити. Већ послије четири или пет дана, нећете осјећати нагон за слаткишима - обећава она.

Једите кисело!

Вјероватно вам звучи чудно, али ће кисела храна спријечити даљу жељу за слаткишима. Не мислимо да би сада требало да потрчите ка тегли са киселим краставцима и поједете је цијелу, већ да промишљено у исхрану уведете здраве киселе намирнице.

Гудманова предлаже кисели купус, али и додавање лимуна у "све" од воде коју ћете пити преко дана, до смутија направљених код куће.

Одморите се

Бројна истраживања показала су да нам је жеља за нечим слатким најјача када смо уморни и неиспавани. Тада губимо контролу над својим импулсима, па се и жеља за слаткишима чини јачом. Осам сати сна, колико савјетују стручњаци, биће од помоћи када је у питању контролисање нагона за шећером.

Будите "зен"

Опуштени ум и тијело и живот без стреса сигурно су нешто о чему многи од нас маштају, и знамо да то није лако достићи. Ипак, требало би да се трудите да будете релаксиранији, и тада ће и нагон за слаткишима бити мањи.

- Када нам је свега преко главе, стресирани смо или уморни, "тјешимо" се храном пуном шећера. У комбинацији са умором, то може довести до читавог циклуса лоших навика, јер нас превише шећера заправо чини још анксиознијим и нервознијим - рекла је Гудманова.

Медитација, јога, али и редовно бављење било којом врстом физичке активности довешће вас у смиреније и опуштеније стање, и тада ћете лакше контролисати жељу за слаткишима. И брже трошити калорије!