latinica  ћирилица
15/06/2018 |  16:17 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

У току опструкција реакредитације високошколских установа из Српске!?

Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ опструише реакредитацију високошколских установа из Републике Српске? Ово тврде у републичкој Агенцији за акредитацију и упозоравају да је на помолу покушај преноса надлежности у овој области.

За пет високошколских установа из Републике Српске, Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ опструише процес реакредитације. Тако тврде у републичкој Агенцији за акредитацију. Процес, истичу, условљава се доношењем нове Одлуке о нормама којом се утврђују минимални стандарди на подручју високог образовања, иако слична постоји и донесена је 2011. године. На овакве оптужбе, из бх. агенције одговор – све је по закону. 

"Проблем је у томе што руководство Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ неће да примјењује овај документ и да обезбиједи несметан процес акредитације посебно за високошколске установе из Републике Српске", рекла је  в.д. директора Агенције за акредитацију Републике Српске Биљана Војводић.

"Претходник од госпође Видовић је тражио да се та одлука повуче, од Управног одбора Агенције БиХ, да се стави ван снаге зато што се не прихвата. Сад се тражи примјена те одлуке, та Агенција би сада требала да повуче свој захтјев за повлачење те одлуке о нормама", изјавио је директор Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвер Халиловић.

Додатни разлог, истиче Халиловић је и доношење нових европских стандарда и смјерница високог образовања, чиме је претходна Одлука о нормама стављена ван снаге. Проблем, кажу у бх. Агенцији, биће ријешен када Влада Српске дозволи члановима Управног одбора из реда српског народа да подрже усвајање нове одлуке. 

"Проблем ће бити ријешен онда када Република Српске, односно Влада повуче своју забрану коју је издала члановима Управног одбора Агенције БиХ да не усвоје Одлуку о нормама. Све се ријешава том одлуком", додао је Халиловић.

Управо та одлука за надлежне у Агенцији за акредитацију Српске јесте пут ка преносу надлежности у области образовања са ентитетског на бх ниво. Иако из бх. Агенције тврде да је све по закону, из републичке оптужбе да се не поштује Оквирни закон о високом образовању БиХ. Посебно, истичу, у погледу именовања комисије за акредитацију и обавеза које се односе на упис у регистар који се води на бх. нивоу. 

"На тај начин Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета дискриминише високошколске установе и студенте на високошколским установама у Републици Српској", нагласила је Војводић.

Након свега, у републичкој Агенцији за статистику усвојили су нови Правилник о акредитацији у складу са ентитетским законом о високом образовању, али и добили подршку Владе за вођење сопственог регистра високошколских установа. На ову вијест, из бх. Агенције упозорење да је ријеч о незаконитој радњи.