latinica  ћирилица
17/06/2018 |  17:02 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Требиње- Бициклистичка трка за промоцију туризма

У селу Жаково, код Требиња, одржана је захтјевна бициклистичка трка "За сирац сира", посебна по стази у херцеговачком кршу, али и главној награди - сиру "шкрипавцу". Уз промоцију бициклизма и здравог начина живота, на најбољи начин представља туристичке потенцијале херцегочаког села.

Више од четири километра, кроз живописни крајолик села Жаково, захтјевне брдске, макадамске стазе, први је савладо Милош Бодирога, за 15 минута и 44 секунде. Уз пехар и звање побједника, кући носи и посебну награду - "сирац сира".

"Ове године стаза је нова, боља, дужа атрактивнија, кружног типа са доста техничких детаља, брза је, скокови као степенице, камења има...Сестра ми је освојила прво мејсто у женској конкуренцији тако да кући иду два сира", истиче Милош Бодирога, побједник трке "За сирац сира".

Возило се у четири категорије, а учествовало је 50 такмичара из БиХ. Адреналина није мањкало ни у тркама за јуниоре, дјецу и рекреативце. На стази су се добро снашле и дјевојке.

"У мојој категорији није било дјевојака, а ипак сам брже и прије стигла од неких дјечака", каже Маја Бодирога.

"Стаза је била добра, али мало тешка. Драго ми је што сам успјела да завршим трку", рекла је Споменка Перишић.

Најмлађа учесница трке је шестогодишња Ксенија Ковач из Требиња. Свој розе бицикл и посебну опрему провозала је по херцеговачком камењару и обећала да ће се озбиљно припремати за наредну трку.

"Први пут учествујем, бицикл возим од четврте године, било ми је лијепо и мало тешко", истиче Ковачева.

Организатори, ПД "Вучји зуб", задовољни што трка постаје традиционална и што је од почетне шаљиве идеје израсла у озбиљан спортски догађај.

"Циљ нам је да популаришемо бицклизам, село, производе, а трка се временом добро развија и то је сад већи залогај за нас као организаторе", рекао је Мићо Милошевић, предсједник бициклистичке секције ПД "Вучији зуб".

Велики успјех за организаторе јесте то што је сваке године све више такмичара, који се активно баве бициклизмом, што доприноси квалитету трке.