latinica  ћирилица
19/06/2018 |  18:10 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Ко је задужен за акредитацију високошколских установа у БиХ?

Ко је задужен за акредитацију високошколских установа у БиХ? Наставља се спор између агенције на државном нивоу и нивоу Републике Српске.

У Агенцији за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ кажу да без нове одлуке о нормама нема акредитације ни за један фалуктет у БиХ, док из Агенције за акредитацију Републике Српске тврде да је нова одлука - пренос надлежности.

Након што је Влада Републике Српске, прије неколико дана, усвојила информацију у којој наводе да Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ опструише акредитацију високошколских установа у Српској, из бх. агенције наводе – информација има за циљ да за застој у акредитацији окриви државну агенцију.

Све је, каже Енвер Халиловић, запело код нове одлуке о нормама које Влада Српске не прихвата.

"Без доношења нове одлуке о нормама Агенције БиХ акредитације, није могућа ни на једном простору БиХ, и ни на једном универзитету у БиХ. Не чека само неколико универзитета на акредитацију из Српске, него и са подручја кантона у ФБиХ чекају на прву акредитацију", рекао је Халиловић, директор Агенције за развој високог образовања и осигурања квлаитета у БиХ.

То ће, каже, осјетити студенти, којима се на овај начин ускраћује међународно признавање високошколских квалификација. Из Агенције за акредитацију Републике Српске. Међутим, наводе да су о свим фазама акредитације и раније редовно обавјештавали државну агенцију, али нису могли да раде мимо закона који дефинишу образовање као област у надлежности ентитета.

"Ради се о томе да је актуелни директор својим интерним актима, игноришући надлежности по оквирном закону у свим фазама изнова прописивао нове услове, који треба да се испуне према његовом мишљењу. То су интерни акти, који не обавезују никога изван те агенције", навео је Југослав Вук Тепић, начелник Одјељења за акредитацију, Агенција за акредитацију Српске.

У агенцији Републике Српске тврде да се процес акредитације условљава доношењем нове одлуке о нормама којом се утврђују минимални стандарди у високом образовању, иако слична постоји већ седам година. Из бх. агенције одговарају да је Влада Српске тражила да се постојећа одлука стави ван снаге, а да су у међувремену у Европи донесени нови стандарди.

"То је био захтјев да се она учини више стручном, да се заиста донеси миниламни стандасти у области високог обазовања, али они су то злоупотријебили за потпуни пренос надлежности", каже Вук, Тепић.

Халиловић наводи да нема никакве разлике, те да на истим основама је направљена нова одлука. Истиче да је ријеч само о политичким притисцима.

Због свега, пет високошколских установа у Републици Српској чека на реакредитацију, а неколико у Федерацији на прву акредитацију. Из Агенције за акредитацију Републике Српске кажу да студенти не треба да брину, јер ће у складу са закључцима Владе, све високошколске установе у Српској, које испуне услове, добити рјешења о акредитацији.