latinica  ћирилица
20/06/2018 |  16:54 ⇒ 21/06/2018 | 10:18 | Аутор: РТРС

РТРС у посједу документа страних служби о дјеловању у БиХ

РТРС је у посједу докумената страних безбједносних служби о политичкој ситуацији и начину дјеловања у БиХ. У наредних неколико дана објављујемо детаље који откривају на који начин једна страна обавјештајна служба жели да утиче на промјену власти у Републици Српској. О сузбијању руског утицаја јавно је говорио министар одбране Велике Британије, а данас у интервју сарајевском порталу Кликс и америчка амбасадорака у БиХ Морин Кормак. Зашто је баш Бањалука означена као мјесто у којем треба да се организују тзв. дешавања народа?

Почела је сложена обавјештајно-медијска операција западних служби у БиХ. Након што је британско Министарство одбране јавно обзнанило долазак 40 британских специјалаца за обавјештајни рад, процурио је и документ који до детаља описује план британске Обавјештајне службе у БиХ. Циљ ове акције јесте компромитовање и напад на Милорада Додика и његове сараднике, односно серија режираних протеста и уличних немира како би се срушила власт и инсталирала подобна "западна гарнитура".

- Протести у Бањалуци имају двојак ефекат, краткорочно и дугорочно. Краткорочно: "Ако упали-упали, срушићемо власт и направићемо хаос". Дугорочно- направити што више таквих протеста, јер они скрнаве институције и одузимају им легитимитет, што је циљ страних кројача који су, на крају, растурили и Југославију - каже Рајко Васић, политички аналитичар.

То што је БиХ предмет рада обавјештајних служби, за Жељка Будимира, стручњака за међународне односе, није ништа ново, јер на овим просторима дјелују деценијама. Опасно је што је БиХ, у изборној години, постала велико политичко игралиште на коме велике силе остварју своје интересе.

- Српски национални интерес мора бити изнад свега, без обзира која регионална или глобална сила жељела да каже нешто друго. Српски политички актери су дочекали ово "смутно" вријеме за српски народ поново завађени. Ми покушавамо објективно да посматрамо и јасно је да политичка ситуација у БиХ изазива једну зебњу и страх - каже Будимир.

Бројни аналитичари у Србији оцјењују да западни центри моћи желе да српски фактор ставе потпуно под контролу и да планирају удар на Републику Српску због избора, а Србију због Космета. Оцјењују да је акција добила своју прву фазу у Бањалуци.

- Све што започне у Републици Српској планирано је да се прелије у Србију и да постане дио притиска на Београд. Недавно смо имали блокаде саобраћаја због цијене наглог скока горива. У питању су неосноване блокаде. То се дешавало у Републици Српској, па се прелило у Београд - каже Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

Страни кројачи играју на дуге стазе. Од свог плана неће лако одустати, чак и да актуелна власт Републике Српске у октобру поново добије подршку бирача, наводи се у документу. План обухвата и спречавање руског, наводно "злоћудног" утицаја, а Милорад Додик им је главна мета због братске и пријатељске сарадње са Владимиром Путином.

- Тај утицај не терену не постоји. Постоји дипломатска подршка Републици Српској од стране Руске Федерације и врло скромна економска присутност у енергетици - каже Будимир.

Колико се америчких долара и британских фунти слило у касе НВО и појединих медија, тачни подаци се још чувају у тајности. Рајко Васић сматра да је увођење народа у политчке игре и утакмице опасно. Странкама које се, умјесто
страначког програма, крију иза народа, предвиђа пораз!

- Они знају да немају политички програм који би понудили људима, већ покушају да се ухвате са народом у коло, да им "народ нађе и сватове и младу и да свира шаргију".  Е, не може! СДС има одговорност - каже Васић.

Према извјештајима, који су у посједу РТРС-а, 40 британских обавјештајаца само су дио контингента 77. Бригаде Команде снага за борбену подршку, а који ће бити у саставу мисије ЕУ Алтеа. Задатак јединице је јасан- невојним методама радити на промјени понашања и начина размишљања локалног становништва ради постизања политичких циљева, наводи се у документу.

Са акцијом су упознати лидери водећих бошњачких партија, Обавјештајно безбједносне агенције, али и поједини лидери Савеза за промјене. Нарочито Драган Мектић, који је почетком марта и посјетио Велику Британију, разговарао са представницима Дома лордова и састао се са баронесом Арминком Хелић, једном од највећих лобиста бошњачких интереса и промотером антисрпских ставова.