latinica  ћирилица
22/06/2018 |  18:58 ⇒ 23/06/2018 | 12:10 | Аутор: РТРС

Нови детаљи из докумената обавјештајних служби: Тајне активности преко невладиног сектора

Након што смо пренијели дијелове плана за рушење Милорада Додика с власти, долазак контингента британских обавјештајаца, те плаћених домаћих лица, али и чињеницу да су појединци у Српској и те како добро упознати са овим планом - ево нових детаља из докумената обавјештајних служби који су у посједу РТРС-а.

Јачање бројног стања у појединим амбасадама, директно умијешаним у план мијењања носилаца власти у Републици Српској, а под плаштом опасности од тероризма и ојачавање и финансирање БН телевизије, као медија који је означен као главни ослонац опозиције, само су дио активности неколико западних служби.

Дио активности обавља се преко невладиног сектора, наводи се у документима, ријеч је о организацијама: "Омладински културни центар", "Зашто не", Омладински покрет "Револт", "Оштра нула" и "Гето", сви из Бањалуке.

"Финансирање ће се извршити преко Националне задужбине за демократију НЕД и УСАИД-а, а да не би било грешака као у Македонији, дио средстава ићи ће и преко Америчке привредне коморе у БиХ, која ће бити маска за евентуално дјеловање Сорошевих организација."

Британци, наводи се у овим документима, активирају своје организације у БиХ, које се контролишу и усмјеравају преко Британског пословног клуба, као и организације "Рестарт", те још неколико удружења у Републици Српској.

"План је да се у веома кратком периоду отворе параван канцеларије НВО у Добоју, Бијељини, Приједору, Брчком, Мостару и Требињу. Са овом активношћу упознат је и директор ОБА-е Осман Мехмедагић Осмица, те његов ужи дио тима. Сви из СДА."

На састанку одржаном на Илиџи, у просторијама СДА, у фебруару, представници једне амбасаде тражили су да им се доставе сазнања добијена прислушкивањем разговора на релацији Сарајево – Бања Лука, између Драгана Човића и Милорада Додика, те комуникације између функционера Републике Српске и Србије.

Захтјев је подразумијевао и достављање приватних бројева свих функционера СНСД-а и чланова њихове коалиције.

"Тражене су биографије функционера, као и подаци о полицијским функционерима Републике Српске - биографије, детаљи о учешћу у рату и тренутне дужности."

У мају је стигло нових 20 припадника обавјештајно - безбједносног сектора једне велике земље, који су распоређени широм БиХ, а који говоре српски језик.

Дио истог сектора тек треба да стигне, а обучава се у бази Бондстил на КиМ.

Из Украјине, према овим подацима, треба да стигне група плаћеничких формација, који су ангажовани на посебним задацима. Биће смјештени у Хрватској и радиће на дестабилизацији Републике Српске прије и након избора, наводи се у документима који су у посједу РТРС-а.