latinica  ћирилица
23/06/2018 |  17:16 ⇒ 24/06/2018 | 16:17 | Аутор: РТРС

Детаљи из документа страних обавјештајних служби – о наоружавању паравојних структура око СДА

Настављамо са откривањем детаља из докумената обавјештајних служби, који су у посједу РТРС-а.

Након што смо пренијели дијелове плана за обарање Милорада Додика кроз дјеловање бројних домаћих организација и појединаца, у сарадњи са појединим политичким лидерима, Обавјештајно-безбједносном агенцијом и страним службама, доносимо детаље о наоружавању паравојних структура, окупљених око СДА.

За овај план и ове активности зна само мали број људи у врху СДА, наводи се у документима који су у посједу РТРС-а.

Денис Звиздић је један од њих, а набројани су и шеф ОБЕ Осман Мехмедагић Осмица и некадашњи генерали Атиф Дудаковић и Рамиз Дрековић. У документима се наводи да од средине 2012. године, намјенска индустрија Федерације БиХ плански, по налогу СДА, тајно ради на изради тешког наоружања и муниције за потребе паравојних формација Бошњака у случају избијања нових сукоба.

"То оружје се складишти у дјеловима ФБиХ које контролишу Бошњаци. На више тајних локација налазе се складишта, гдје се складишти тешко наоружање, муниција и стрељачко наоружање. Оруђа и опрема се у дијеловима пребацују на тајне локације гдје се складиште и склапају".

Томе у прилог иду и раније пријетње Бакира Изетбеговића хаубицама, пушкама, ракетним системима, произведеним на територији Федерације.

"Радићемо то за тржиште, али и за не дај Боже", каже Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

И Фадил Новалић се "хвалио" резултатима Владе Федерације пред страначким колегама. Раст намјенске индустрије – и то војне! Не било какав, већ драматичан, и не само због извоза.

"Ви сте свједоци да намјенска индустрија не служи само извозу. Она повећава сигурност наше земље, у моменту када се и Србија и Хрватска наоружавају. Ми смо у овом мандату завршили производњу самоходних хаубица 155 мм, производњу пушке. Наше гранате данас умјесто 20 километара лете 42. Идемо на 50 километра", говорио је Фадил Новалић, предсједник Владе Федерације БиХ.

У документима се тврди да је 2012. године тајно изнесено и ускладиштено тешко оружје, топови и хаубице-2-3 дивизиона великог домета, ВБР-два дивизиона разних калибара, као и муниција за њих. У рејону Хаџића и Пазарића налазе се складишта са неколико милиона метака стрељачке муниције разних калибара.

"За наведене локације зна само мали број људи, који су под контролом шефа ОБЕ Мехмедагића Осмице. О овоме су излагали Атиф Дудаковић и Рамиз Дрековић, заједно са Осмицом, код Бакира Изетбеговића, током састанка у фебруару у Сарајеву".

Ово потврђује наводе да је ОБА под потпуном контролом СДА, те да је активно укључена у дестабилизацију прилика у Републици Српској, заједно са лидерима бошњачких партија и појединим политичарима из Српске, прије свега СДС-овим шефом изборног штаба Драганом Мектићем, који је укључен и познаје само дио овог дјеловања. Прије свега, онај о британским обавјештајцима, о чему је већ било ријечи.