latinica  ћирилица
25/06/2018 |  13:19 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Оружје порука да се у ФБиХ разматра опција сукоба

Проналазак арсенала оружја у селу Матузићи, у федералној општини Добој југ, није безазлен и јасна је порука да се у Федерацији БиХ озбиљно разматрају опције сукобљавања, изјавио је Срни стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

Галијашевић је подсјетио на догађај од прије три године када је Агенција за истраге и заштиту БиХ на подручје општине Тешањ, на граници према Теслићу, пронашла два складишта наоружања и војне опреме, а да истрага о томе никада није проведена.

- Сада имамо проналазак оружја и опреме, ракетних бацача, експлозивних направа, бомби и муниције у насељу које је на граници са градом Добојем. Све то показује да пријетње које је својевремено Бакир Изетбеговић износио о злоупотребама намјенске индустрије нису биле без основа - истакао је Галијашевић.

Поред оружја, каже он, треба узети у обзир и повратак људи са сиријског ратишта, злоупотребе са мигрантима међу којима се враћају поражени терористи, као и постојање снажне вехабијске мреже у БиХ, 22 параџемата, те више од 60 вехабијских насеља или дијелова насеља.

- Сада видимо да проналазак оружја није уопште безазлен, да пријетње које Изетбеговић стално износи нису безазлене и да треба страховати колико су оне дио шире политичке стратегије појединих западних земаља, прије свега, британске тајне службе и њиховог дјеловања - упозорава Галијашевић.

Он је истакао да је добро што су медији из Републике Српске први објавили вијест и детектовали Матузиће, јер је очигледно да је цијела активност скривана од јавности.

- Имате приватну кућу у којој је то пронађено, а нико није ухапшен. О овако важном догађају нема никаквих саопштења из полиције, што само показује у ком правцу се креће политичко друшво којим се управља из врха СДА, а то је у правцу сукобљавања и наоружавања - констатовао је Галијашевић.

Нагласивши да је простор око куће у којој је пронађен арсенал оружја и даље опасан жутом траком и изолован од јавности, Галијашевић додаје да то указује да истрага о овом питању још није завршена и да постоји могућност да ту постоји још наоружања и опреме, што је потврдила и Федерална управа цивилне заштите.

Током рушења приватне куће у селу Матузићи, пронађено је шест ракета за ракетни бацач РПГ7, два ручна ракетна бацача М80 64 милиметра, три тромблонске мине, двије ручне бомбе, једна импровизована мина ратне производње и 1.350 метака калибра 7,62 милиметра, рекао је новинарима шеф Одсјека за уништавање експлозивних средстава Федералне управе Цивилне заштите Сеад Врана.

Он тврди да су минско-експлозивна средства пронађена током рушења приватне куће и да су уништена у петак, 22. јуна. Врана је најавио да ће у наредном периоду бити настављена претрага ове локације због сумње да има још наоружања.