latinica  ћирилица
26/06/2018 |  07:23 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

ФОРУМ БОРАЦА СРПСКЕ- Додик поручио борцима: Останите чувари Српске (ВИДЕО)

Борачка организација Републике Српске свечаним Форумом у Народној скупштини Српске, обиљежила је 25 година од оснивања. Форуму, који је одржан под слоганом „Чувари прошлости, борци за будућност“ приствовали су званичници Републике Српске и бројни гости. Из Борачке организације истичу да им је циљ стабилна Република Српска, као и јединство унутар организације, која броји више од 140 хиљада чланова.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је Борачкој организацији 25 година постојања и захвалио на свему што је ова организација урадили за унапређење положаја борачких категорија. Додик је поручио члановима БОРС-а да остану чувари Српске.

- Слободе нема ако нема државе. Зато смо ми формирали Републику Српску - рекао је Додик и додао да су Срби одувијек били слободарски народ.

Предсједник Српске је рекао да му је жао сваке жртве рата, али да га посебно боле српске жртве.

Додик је поновио да Срби имају двије државе- Србију и Републику Српску.

- Морамо да водимо рачуна о Републици Српској, јер је то наш национални интерес. Република Српска има сва обиљежја државе - истакао је он и додао да је Српска одувијек суочена са централистичким тежњама у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић захвалио је свим борцима ВРС на свему што су урадили за очување и опстанак Републике Српске.

- Да није било вас, не би било ни народа, ни Републике - рекао је Иванић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић честитао је свим члановима БОРС-а и припадницима МУП-а Српске јубилеј- 25 година година Борачке организације.

Савчић је подсјетио да је БОРС основан прије 25 година, те на значај ове организације у очувању Републике Српске.

Он је нагласио да, чувајући прошлост, његујемо истину и боримо се за будућност, о чему говори и слоган БОРС-а "Чувари прошлости, борци за будућност".

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је значај улоге бораца у одбрани и очувању Српске.

Он је нагласио да Влада води рачуна о борачким категоријама.

Дан Виго Бергтун, предсједник Свјетске федерације ветерана, рекао је да је ова федерација највећа свјетска организација која окупља ратне ветеране.

Бергтун је рекао да је једна од мисија Федерације "Не поновимо историју опет".

- Имајте на уму да, не само борци, већ сви ми имамо потребу да се бринемо за оне који су се борили за нас. Не заборавимо цивилне жртве рата - рекао је он.

Поводом 25 година БОРС-а додијељена су признања заслужним институцијама и грађанима.

Златна значка Борачке организације додијељена је Трећем пјешадијском /Република Српска/ пуку.

За немјерљив допринос у очувању тековина Одбрамбено-отаџбинског рата и подршку коју пружа у раду БОРС-а, општинских и градских борачких организација, Златна значка додијељена је нашој медијској кући.

Признања су додијељена и РиТЕ Угљевик, општинској управи Лопаре, творници обуће Бема, проти потпуковнику Војиславу Чаркићу, Свјетској федерацији ветерана, Специјалној болници Мљечаница, ликовном умјетнику Драгољубу Драги Миљковићу, градској управи Града Приједора и Дражену Перендији.

Циљ форума, на којем је више од 150 учесника, је да се сагледа улога војске и полиције, односно демобилисаних бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату, из чије је борбе проистекла Република Српска.

Након свечаног Форума, у Народној скупштини Српске одржане су и двије сесије о страдању Срба на простору БиХ. Борачкој организацији Српске честитао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Честитку предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу поводом 25 година од оснивања тог удружења упутила је предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.