latinica  ћирилица
26/06/2018 |  11:22 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Одржан завршни састанак пред сједницу Економско-социјалног савјета о повећању плата

У Бањалуци је одржан састанак предсједнице Владе Републике Српске, Жељке Цвијановић, са представницима Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца, као и са представницима Привредне коморе Републике Српске у вези с најављеним повећањима плата свим радницима.

Цвијановићева је рекла да је ово завршни састанак пред сутрашњу сједницу Економско-социјалног савјета на којој ће бити разматран сет закона и мјера којима ће плате у јавном и реалном сектору у Републици Српској бити повећане.

- Циљ је да минимална плата буде 500 КМ. Имамо јасне планове и то је наш циљ за наредну годину - поручила је Цвијановићева и додала да ће ове мјере Владе подразумијевати и појачан надзор инспекцијских органа.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, рекла је да је Влада прихватила њихов приједлог за повећање најниже плате, те да очекује још једно повећање најниже плате до краја године.

- Остаје отворено питање како бити сигуран да ће реални сектор испоштовати законске мјере које Влада уведе - рекла је Мишићева и додала да се ради и на изједначавању плата запослених у образовању и култури са осталим у јавном сектору.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, Драгутин Шкребић, нагласио је да је ово једна од најважнијих мјера која је договорена Меморандумом Владе и Уније удружења послодаваца потписаног прошле године.

- Ово је продукт прошлогодишњег рада Владе, Уније послодаваца и Савеза синдиката - рекао је Шкребић и нагласио да ће послодавци морати испоштовати ове мјере Владе, јер ће контролни органи санкционисати оне који буду кршили закон.

Уколико Народна скупштина Републике Српске усвоји неопходне измјене закона, плате у Републици Српској биле би веће већ од августовске плате.

Претходно је предсједница Владе Српске разговарала са делегацијом Савеза општина и градова Републике Српске.

С. Личина/РТРС