latinica  ћирилица
26/06/2018 |  16:33 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Братунац: Берба малина при крају, а још се не зна откупна цијена

Берба малина у Средњем Подрињу приводи се крају. Још није познато колика ће бити овогодишња откупна цијена овог воћа. Произвођачи и удужења малинара траже откупну цијену знатно већу од прошлогодишњих 1,9 марака по килограму.

Иако су обрали и предали хладњачарима готово комплетан овогодишњи род, произвођачи малина у Средњем Подрињу за своје малине нису добили новац нити знају колика ће бити цијена.

И начелник општине Братунац, која је највећи произвођач овог воћа у Републици Српској, каже да очекује већу цијену него прошлогодишњих 1,9 марака по килограму.

"Можда да наши локални откупљивачи повећају цијену за десет до двадесет фенинга, а ми ћемо се трудити да премија буде за 10-20 фенинга већа како би могли доћи до цијене од 2,5 КМ", рекао је начелник општине Братунац Недељко Млађеновић.

Иако цијена још није утврђена, а нико од хладњачара не жели јавно говорити о овом питању, у Удружењу малинара страхују да би хладњачари ове године могли да исплате по знатно нижој цијени од очекиваних.

"Хладњачари сигурно намјеравају да опљачкају овај народ. Ако се већ прича да би цијена могла бии мања него прошле године, онда је то крај малинарства, али удружење се неће сигурно предати, предузећемо радикалније мјере", истакао је Иван Стојановић, из Удружење малинара ВИЛАМЕТ општина Милићи, Братунац и Сребреница.

Ово удружење је прошле године на братуначком тргу организовало протесте малинара незадовољно цијеном од 1,9 марака по килограму. Протести, међутим, нису резултирали повећањем цијене овог воћа.