latinica  ћирилица
27/06/2018 |  10:56 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Влада Српске планира повећање просјечне плате на 450 евра

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да је намјера Владе Српске да просјечна плата буде повећана на 450 евра.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

"Главно опредјељење Владе Српске је да се додатно повећа износ неопорезивог дијела дохотка са садашњих 200 КМ на 500 КМ, при чему би 300 КМ кроз законско обезбјеђење било усмјерено на повећање плате у јавном и реалном сектору", рекао је Тегелтија за "ЕуроБлиц".

Он је навео да је циљ ових мјера повећање броја запослених и раст потрошње, те да није ријеч о враћању раније одузетог права, него о увођењу додатних олакшица послодавцима.

Тегелтија је нагласио да је послодавцима у протекле четири године од 200 КМ неопорезивог дијела дохотка остављено 480 милиона КМ како би расположивим средствима утицали на растерећење привреде и ново запошљавање.

Он је рекао да ће просвјетни радници бити посебно обухваћени мјерама којима се планира извршити постепено изједначавање коефицијената са осталим буџетским корисницима, што би у потпуности требало да буде завршено до сљедеће године.

Тегелтија је навео да су мјере Владе Републике Српске, на којима је рађено у протеклом периоду, усмјерене на грађане са најнижим примањима у јавном и реалном сектору, али посебно на просвјетне раднике, те пензионере и дио борачких категорија.

Он је рекао да би најнижа плата од 400 КМ, уведеним мјерама, била повећана на 450 КМ или за 12,5 одсто, док би плата од 500 КМ била повећана за девет одсто.

Тегелтија је истакао да су стабилизација буџета и позитивни економски показатељи, додатно ојачани успјешним изласком на међународно тржиште обвезница, дали допринос предлагању пакета мјера.

"Буџет је стабилан, а све ове мјере не бисмо предузимали када не бисмо имали солидну основу", додао је Тегелтија.

Коментаришући блокаду 97 милиона КМ прикупљених по основу путарина, које су требало да буду пребачене на рачуне надлежних предузећа за путеве у Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, он је рекао да је то још једна апсурдна ситуација у БиХ.

Тегелтија каже да је на сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ било потребно само да се дефинише нови законски основ и да се промијени износ који је повећан са 10 на 25 фенинга.

"Када смо дошли до тога да усвајамо, онда је ФБиХ почела да отвара приче о начину расподјеле средстава, да ли је праведан или не, и блокирала је средства", рекао је Тегелтија, додајући да ни Република Српска није задовољна коефицијентима расподјеле средстава од путрина.