latinica  ћирилица
27/06/2018 |  11:19 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Добра сарадња Владе и социјалних партнера (ФОТО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бањалуци са представницима Конфедерације синдиката Српске.

Саговорници су размијенили мишљење о мјерама које је Влада предложила с циљем повећања нето плата запосленима у реалном и јавном сектору у Српској кроз повећање неопорезивог дијела дохотка.

Цвијановићева је изразила задовољство што између Владе и социјалних партнера постоји добра сарадња и висок степен разумијевања, те додала да је заједнички циљ и стратешко опредијељење економска стабилност и унапређење положаја свих радника у Републици Српској.

Представници Конфедерације синдиката истакли су да подржавају предложене мјере Владе Српске, те да ће у наредном периоду наставити да, кроз партнерски однос са институцијама Српске, дјелују у правцу унапређења материјалног положаја запослених.

Цвијановићева је нагласила да је посебно значајно то што су предложене мјере основа за наредне кораке који ће услиједити, те да ће Влада Српске, кроз дијалог са социјалним партнерима, наставити да спроводи активности које ће служити растерећењу привреде и којима ће се интервенисати према свим радницима, те да постоји јасно опредијељење за повећање најниже плате за раднике у Републици Српској.

Саговорници су изразили задовољство чињеницома да Република Српска биљежи позитивне привредне трендове који омогућавају да се стратешки и циљано ради на унапређењу положаја свих категорија становништва, саопштено је из Бороа Владе за односе с јавношћу.

Састанку је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидке заштите Миленко Савановић.

Цвијановићева са представницима Конфедерације синдиката (Фото: РТРС)

Жељко Тепавчевић, предсједник Конферације синдиката, рекао је новинарима након састанка, да Конфедерација подржава сваку мјеру која доприноси побољшању материјалног положаја радника у Републици Српској.

- Једна од мјера која доприноси том рјешењу је смањење опорезивања, односно повећања неопорезивог дијела дохотка. Наш циљ је постизања још бољих законских рјешења у наредном периоду, и ту превасходно мислим на измјене и допуне Закона о платама, све како би се наставиле привредне реформе у Републици Српској и привукли и домаћи и страни инвеститори, што би водило стварању бољег пословног амбијента - рекао је Тепавчевић.

Потпредсједник Конфедерације синдиката, Божо Марић, нагласио је да Конфередација инсистира на томе да се закони о платама морају ускладити са Законом о раду.

Повезане вијести:

Цвијановић: Из сарадње са борачким удружењима креирана позитивна рјешења

Цвијановић-Савчић: За 600 бораца мјесечни износ најниже пензије