latinica  ћирилица
27/06/2018 |  13:48 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

ЕКОНОМСКО-СОЦИЈАЛНИ САВЈЕТ: Приједлог Влади Српске да најнижа плата износи 440 KM

Економско-социјални савјет Републике Српске предложио је да најнижа плате у Српској износи 440 КМ и да се примјењује на августовску плату која се исплаћује у септембру, изјавио је предсједник уније Удружења послодаваца Српске Драгутин Шкребић.

Шкребић је рекао да је приједлог одлуке о повећању најниже плате морао бити донесен да би се могао примијенити сет мјера Владе Српске о повећању неопорезивног дијела плате до 500 КМ, чиме се стварају услови за повећање плата запосленима.

"Према рачуну којим се израчунава најнижа плата, она би у наредном периоду требало да износи 433 КМ. Влада је предложила да то буде 435 КМ, а ми из уније Удружења послодаваца предложили смо да најнижа плата буде 440 КМ да би и они који имају најниже плате могли добити повећање плате од 30 КМ", изјавио је Шкребић новинарима након сједнице Савјета.

Према његовим ријечима, то ће бити предложено Влади Српске која доноси коначну одлуку.

Предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић навела је да се Економско-социјални савјет сагласио да подржи Владу Српске у реализацији мјера које иду у правцу повећања плата свим радницима у Српској, кроз растерећење рада.

"Није расправљано о сету закона који треба да се мијења да би се ове мјере могле спровести. Консултације социјалних партнера о њима ће бити настављене у циљу доласка до најбољих рјешења и како би се уважили ставови социјалних партнера, прије свега гранских синдиката на које се ти закони односе", додала је Мишићева.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић истакао је да је ријешено најважније питање тиме што је Економско-социјални савјет дао подршку мјерама Владе које воде повећању плата запосленима.

"Влада је ишла са правичним приступом повећању плата и такву одлуку припремила, као и законска рјешења да то иде у корист свих радника једнако, односно да повећање плата буде јединствено рјешено за све запослене у Српској и не дође до удаљавања појединих категорија радника", истакао је Ђокић.

Он је рекао да ће се Влада на сједници у петак, 29. јуна, одредити према приједлогу Економско-социјалног савјета о висини најниже плате.

Повезане вијести:

Цвијановић: Добра сарадња Владе и социјалних партнера

- Тегелтија: Влада Српске планира повећање просјечне плате на 450 евра

- Влада Српске - завршни састанци социјалних партнера и локалних власти пред повећање плата