latinica  ћирилица
27/06/2018 |  15:06 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Заједнички приоритет очување Српске и институција

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да Влада и организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата имају заједнички приоритет - очување Српске, њене стабилности и институција..
Жељка Цвијановић и Божица Рајилић - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић и Божица РајилићФото: РТРС

Након састанка са представницима ових организација, Цвијановићева је нагласила да је Република Српска стална, а не промјењива или привремена категорија, те да су сви изразили сагласност да заједно са Владом раде на јачању и побољшању укупног амбијента у Српској.

"Моја лична захвалност свима њима, с обзиром на то да су дали допринос у свему ономе што смо као Влада радили. Била сам прилично оптимистична на овом састанку, а тај оптимизам пристиче из чињенице да можемо да планирамо неке ствари које су прије неколико година биле незамисливе", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је навела да је на састанку било ријечи о активностима које се проводе на нивоу свих организација, али и томе какве мјере је Влада до сада спровела и шта су планови.

"Са задовољством сам контатовала да је ситуације у погледу буџета добра, да све иде према плану, да нема никаквих посебних дуговања, да ће се све оно што се односи на активност ових организација редовно извршавати и да очекујемо подршку када је у питању креирање неких других програма и нечега што ћемо радити заједно у будућности", нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, од посебног интереса су и статус борца и статус породица погинулих, као и запошљавање ових категорија, у што је Влада уложила доста труда, а много тога тек треба да се ради.

"Сагледали смо сва права која имамо и она која евентуално треба уводити или преуредити. Мислим да постоји добра сарадња између Владе и организација од општег интереса, сви су добро дошли у Владу, свима су врата увијек широм отворена. Ми смо управо кроз те добре контакте и сарадњу успјели да креирамо многа добра рјешења и захвална сам им за ово што је постигнуто", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да не би било лако постизати одређене задате циљеве да Република Српска није дошла у фазу финансијске стабилности, што не само да олакшава живот, него омогућава да Влада много редовније извршава своје обавезе према свима.

"На састанку није било ниједног проблематичног питања у смислу наших међусобних односа. Све ове мјере које смо проводили у претходном периоду говоре да препознајемо потребе ових категорија и њихово партнерство са Владом је дефинитивно чврсто и остаће тако у наредном периоду", поручила је Цвијановићева.

Предсједник Удружења жена жртава рата Божица Рајилић навела је да је свим организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата Република Српска приоритет.

Она је рекла да је прије три године законско рјешавање проблема жртава тортуре била мисао, а данас је дошло до реализације, те да је Влада испунила сва обећања дата овим организацијама.

На састанку су били и представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, логораша, ратних војних инвалида, Ветерани Републике Српске и други.

Повезане вијести:

Цвијановић - Савчић: За 600 бораца мјесечни износ најниже пензије

Цвијановић: Добра сарадња Владе и социјалних партнера