latinica  ћирилица
02/07/2018 |  10:08 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Послодавци и синдикат задовољни почетком рада на повећању плата

Предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић истакла је да је синдикат задовољан почетком рада на повећању плата радницима, наводећи да је ово први корак и да очекују ускоро наредне потезе чији резултат треба да буде веће и чешће повећање плата свим запосленима.
Драгутин Шкребић и Ранка Мишић - Фото: РТРС
Драгутин Шкребић и Ранка МишићФото: РТРС

Мишићева је истакла да очекује ново повећање најниже плате у Српској у посљедњем кварталу године, а када почну преговори тада ће бити познато колико би оно могло износити.

"Наш захтјев ће бити да минималац буде повећан. Послодавци, наравно, то не морају да прихвате, а Влада ће на крају одредити да ли ће повећања бити или не", рекла је она за "Глас Српске".

Предсједник Уније удружења послодавац Републике Српске Драгутин Шкребић каже да су послодавци у потпуности задовољни свим предложеним законима, те да су одмах дали сагласност на њих.

"Ти закони су и дио меморандума који смо потписали са Владом крајем 2017. године, а у којем смо навели да ћемо свако растерећење на основи опорезивања рада прелити на повећање плата", рекао је Шкребић за "Глас Српске".

Он је нагласио да послодавци и мимо овога што чини Влада морају наћи начин да колико-толико повећају плату, истичући да ће их на то најприје приморати тржиште, ако желе да задрже раднике.

На питање да ли се, осим најављеног повећања плата, може ускоро очекивати неке нове мјере које ће омогућити додатни раст примања, Шкребић је навео да се то тешко може очекивати у оваквој ситуацији, прије свега, како је рекао, политичкој.

Он је изразио сумњу да ће најнижа плата поново бити повећана.

"Треба реално сагледати ситуацију. Вјерујем да је ово што је сада урађено максимално", оцијенио је Шкребић.