latinica  ћирилица
04/07/2018 |  11:32 | Аутор: СРНА

Очекује се деблокада извоза јабука у Русију

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске очекује да ће након доласка руске Федералне службе за ветеринарску и фитосанитарну контролу бити деблокиран извоз јабука из БиХ у Русију.
Јабуке - Фото: РТРС
ЈабукеФото: РТРС

Портпарол Министарства Александар Мацановић изјавио је Срни да, иако засад нема потврде тачног датума доласка руске фитосанитарне инспекције, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде очекује да то буде ускоро.

Он је навео да су Министарство и друге надлежне институције Српске предузеле одређене конкретне и јасне кораке да би отпочели преговори са Русима ради укидања забране извоза јабука.

"Из евиденције извозника избрисана је фирма `Фрукт компани` из Бијељине и сви њени кооперанти. Извршене су контроле код наведеног извозника и потенцијалног увозника `Зета` из Бијељине, а извјештај је достављен Министарству спољне трговине и економских односа, Министарству унутрашњих послова и Тужилаштву Српске ради предузимања даљих корака", нагласио је Мацановић.

Он је напоменуо да су пописана сва складишта у Српској, а извјештај са преосталим количинама достављен је и Управи БиХ за заштиту здравља биља ради просљеђивања у Русију.

"Влада Српске је донијела Уредбу о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију, након чега је успостављена евиденција у коју су уписани само субјекти који испуњавају услове на основу наведене Уредбе. На основу захтјева Руске Федерације из фебруара, Управи БиХ за заштиту здравља биља достављени су подаци о обиму и производњи воћа и поврћа по културама у Српској који су прослијеђени руској страни", прецизирао је Мацановић.

Он је нагласио да је унапређење извоза пољопривредних производа за Русију и дио Мапе пута између Републике Српске и Губерније Санкт Петербурга коју су потписали предсједник Републике Српске Милорад Додик и губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко.

"Можемо слободно рећи да је захваљујући овим везама и активностима нашег представништва у Санкт Петербургу дошло до првог доласка руске Фитосанитарне и Ветеринарске инспекције, а на посљедњем састанку делегације Српске и Полтавченка у мају представили смо ове активности које смо предузели и замолили губернатора у посредовању ради поновног доласка инспекције. Имајући у виду утицај Полтавченка, сигурни смо да можемо врло скоро очекивати долазак инспекције", рекао је Мацановић.

Он је истакао да Српска има потенцијал за пољопривредну производњу и да у укупном извозу пољопривредних производа из БиХ учествује са више од 90 одсто, чиме се потврђује значај руског тржишта за произвођаче Српске.

"Институције Републике Српске и даље ће чинити све што је потребно како би била укинута наведена забрана, односно како у будућности не бисмо долазили у овакве или сличне ситуације", додао је Мацановић.

Руска фитосанитарна инспекција у јануару је обавијестила Министарство о увођењу забране јабука у Русију јер је компанија "Фрукт компани" препакивала, према наводима руске стране, јабуке поријеклом из Пољске и извозила их на руско тржиште.