latinica  ћирилица
04/07/2018 |  11:36 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Брчански ратари незадовољни овогодишњом жетвом

На подручју дистрикта Брчко у току је жетва стрних жита. Најбоље су прошли они који су посао обавили прије кише. Ове, као и претходних година, под стрним културама је око 3.000 хектара.

Младен Пејин из Брчког, још је у житном пољу. Под пшеницом и зоби засијао је 102 хекатра. Принос пшенице је од 6-8 тона, по хекатару што је, каже, добро, али је лош квалитет зрна.

"Прво смо иу мају имали један топлотни удар који је доста смањио квалитет зрна, јер је оно почело нагло да зрије. Сад имамо  кишни период који не дозвољава да изводимо жетву. Свака додатна киша смањује квалитет зрна, а хектолитар опада. Такву пшеницу ће бити тешко пласирати", каже Пејин.

Драго Новаковић из Брезова Поља Села већ је пожео своја поља под стрним житима. Он каже да су приноси на подручју Брчког и у источном дијелу од 350 до 450 кг по хектару.

И у ресорном одјељењу дистрикта Брчко наводе да су кише утицале на умањене приносе стрних жита. Међутим, кажу да то неће утицати на редовну динамику исплате пољориврендих подстицаја за које је ове године намијењено девет милиона марака.

"Подстицајне мјере помажу проивођачима. Он се исплаћује редовно у односну на регион, тако да су сви произвођачи обештећени у том погледу и подстицаје ће наплатити редовним путем", рекао је Зоран Гајић, шеф Одјељења за пољоривреду дистиркта Брчко.

Већина брчанских ратара није задовољна овогодишњом жетвом. Али ни откупном цијеном, истичу да се за 100 килограма пшенице, може купити тек 10 литара нафте.