X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
04/07/2018 |  14:07 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Линта: За жаљење што је Данијел Субашић морао да се одрекне српства

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изразио је данас жаљење што је голман фудбалске репрезентације Хрватске Данијел Субашић донио одлуку да се одрекне српства и своје православне вјере како би избјегао пријетње, увреде, физичке нападе и говор мржње којима су изложени преостали Срби у Хрватској.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта је навео да је отац Данијела Субашића, Србин Јово из села Заград код Бенковца, које је до рата било већински српско село.

"Нажалост, Данијел Субашић је погазио своје коријене и поријекло када је јавно изјавио да је Хрват католик. Он није смогао снаге да као јавна личност поручи хрватској јавности да се неће одрећи свог српства и да ће бранити за Хрватску ако га прихвате као Србина", навео је Линта у писаној изјави.

Он је указао да је трагично то што је Субашић само један од више десетина хиљада Срба у Хрватској који су се од 1991. године одрекли своје нације и вјере да не би пролазили кроз тортуру, доживљавали непријатности на послу и комшилуку, да њихова дјеца не би имала проблема у школи и међу својим вршњацима, да би могли да се запосле и воде нормалан живот.

Он је подсјетио да је упокојени митрополит загребачко-љубљански Јован још 2006. године упутио писмо Синоду Српске православне цркве у коме је тврдио да је у Хрватској до тада покрштено више од 30.000 Срба и да тај процес и даље траје.

Линта је навео и да је предсједник Грађанског одбора за људска права у Хрватској Зоран Пусић јавно рекао још 2003. године да је од 1991. до 2003. године само у Загребу око 20.000 дјеце православне вјероисповијести преведено у католичанство.

"Један од темеља непријатељског односа према Србима у Хрватској јесте лажна и апсурдна теза да су Срби у протеклом грађанском рату били агресори и злочинци, а Хрвати жртве и ослободиоци", истакао је Линта.

Он је рекао да је "жалосно ако је тачна изјава Данијела Субашића да се и његов отац Јово одрекао српства и донио одлуку да се изјашњава као Хрват православне вјероисповјести".