latinica  ћирилица
04/07/2018 |  16:39 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Саопштење Окружног јавног тужилаштва о случају "Драгичевић"

Окружно јавно тужилаштво Бањалука огласило се данас саопштењем у вези са страдањем младића Давида Драгичевића.
Окружно јавно тужилаштво Бањалука - Фото: РТРС
Окружно јавно тужилаштво БањалукаФото: РТРС

Саопштење Тужилаштва, које потписује главни окружни јавни тужилац Желимир Лепир, преносимо у цијелости:

Након запримања извјештаја о смрти Давида Драгичевића од стране МУП-а Републике Српске 29.3.2018. године и прегледа истог, тужилаштво није могло донијети наредбу о неспровођењу истраге, као ни наредбу о провођењу истраге за убиство, јер из материјала и прикупљених доказа нисмо имали доказа за основ сумње да је почињено кривично дјело убиства.

Утврдили смо да треба проводити додатне истражне радње, да би могли донијети одговарајућу тужилачку одлуку. Из тих разлога, поступајући тужилац са овлаштеним службеним лицима МУП-а Републике Српске, проводио је појединачне истражне радње како би се утврдиле све чињенице и донијела одговарајућа тужилачка одлука.

Због великог узнемирења јавности поред поступајућег тужиоца који ради на овом предмету одредио сам још једног тужиоца, а Главни републички тужилац Републике Српске, одредио је и два републичка тужиоца који у складу са Законом о тужилаштвима Републике Српске, надзиру и помажу у раду овим тужиоцима. У раду на овом предмету укључен сам лично и ја, као главни тужилац, али и мој први замјеник.

Сви докази који су прикупљени од стране овлаштених лица Министарства унутрашњих послова Републике Српске и који су достављени уз извјештај су законити и прибављену су у складу са одредбама Закона о кривичном поступку Републике Српске. Према томе, рад на овом предмету одвија се тимски.

До сада су спроведене бројне истражне радње: саслушања свједока, полиграфисања, провјеравање алибија, реконструкције, вјештачења итд. Након пристизања налаза вјештака медицинске струке из Загреба о повредама и начину повређивања Давида Драгичевића, тужилаштво је дошло у позицију да донесе тужилачку одлуку. 

У досадашњем поступку прикупљања доказа, са сигурношћу смо утврдили сљедеће:

- Давид Драгичевић, није отет, заробљен и злостављан. За ово не постоји нити једна индиција, основ сумње нити доказ. Овакав закључак темељи се на налазу вјештака медицинске струке, из којег не произилази постојање било каквих повреда које би указивале на отмицу, везивање, силовање оштећеног и слично. Ово чињенично стање супротно је тврдњама оштећеног оца и дијела јавности која стално потенцира да је лице отето и држано у заробљеништву, а онда ликвидирано.

- Давид Драгичевић није претучен шипкама, палицама, од стране веће скупине људи, како такође тврде оштећени и дио јавности. Ово становиште потврђује логички и чињеница да су на тијелу пронађене само лаке тјелесне повреде, без било каквих ломова. 

- У тијелу Давида Драгичевића пронађено је присуство алкохола у количини од 1,58 промила, према налазу КТЦ Бањалука, а према налазу ВМА из Београда 130 промила у крви, а 2,59 промила у урину.

- На тамељу налаза вјештака медицинске струке (Каран Жељке, Милосављевић Ивице, као и тима вјештака из Загреба), утврђено је, да је до утопљења дошло управо 18.3.2018. године, и да је леш провео у води до 24.3.2018. године, када је пронађен у ријеци Црквена.

- На основу извјештаја о резултатима токсиколошко-хемијске анализе извршене од стране Одјељења за токсиколошку хемију, Центра за контролу тровања ВМА у Београду, уврђено је да у крви и урину оштећеног Давида Драгичевића није доказано присуство опојних дрога (у извјештају су детаљно побројани опијати на које су тестирани крв и урин оштећеног). 

- Давид Драгичевић задобио је лаке тјелесне повреде, које су верификоване на предњој страни тијела а ни једне тјелесне повреде нема на леђима. Према мишљењу вјештака медицинске струке исте су могле настати управо падом тијела низ терен који је поплочан каменом, а то је управо лијева страна корита ријеке Црквена. Љекари дозвољавају могућност да су повреде на уснама, крвни подлив десне шаке и поткољенице могли настати од удараца. 

- Љекари су искључили могућност да је тијело Давида Драгичевића пало са моста директно у воду без контакта са препрекама, већ управо падом и клизањем низ стрмину (камени дио обале). 

- Смрт Давида Драгичевића наступила је утапањем у води (рјечица Црквена). 

- Са великим степеном вјероватноће утврдили смо путању кретања Давида Драгичевића, у току ноћи из града ка мјесту гдје се догодио критични догађај.

- Провођењем додатних истражних радњи, дошли смо до основа сумње (најнижи степен вјероватноће) да је до утопљења и доспијећа Давида Драгичевића у рјечицу дошло на начин како смо дефинисали у наредби о спровођењу истраге због кривичног дјела Убиство из члана 124. став 1. Кривичног законика Републике Српске, у вези са чланом 37. истог закона. Наиме, на основу резултата до сада проведених истражних радњи утврђено је постојање основа сумње да је дана 18.3.2018.године, око 4.00 часа, у Бањалуци, у Улици Велибора Јањетовића Јање, у близини обале ријеке Црквене, дошло до вербалног и физичког сукоба између оштећеног и осумњичених ( два или три за сада непозната извршиоца) којом приликом је оштећени Драгичевић Давид плашећи се за свој живот, бјежао од извршилаца и пао низ стрму обалу ријеке Црквене, висине око 4,5 метра, у набујалу ријеку Црквену или су га извршиоци са исте обале гурнули у ријеку Црквену, да би у кратком временском периоду након доспијећа у воду, код оштећеног наступила смрт усљед утопљења у води, а леш оштећеног је дана 24.3.2018. године, пронађен у ријеци Црквена у непосредној близини ушћа у ријеку Врбас. Према томе, тужилаштво у даљем раду наставља истрагу ради расвјетљавања и утврђивања чињеница у вези горе описане изреке наредбе о спровођењу истраге.

Приликом доношења тужилачке одлуке-наредбе о спровођењу истраге, исказана је потпуна сагласност свих тужилаца укључених у раду на овом предмету. Као руководилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, овом приликом обавјештавам јавност, да смо поступајући тужилац и ја, добили путем е-маила у два наврата пријетеће поруке. То смо доставили Републичком тужилаштву Републике Српске- Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, на провјере и истрагу.

Из свих дешавања у јавности видљиво је да тужилаштво ради под великим притиском. У јавности се од стране поједних медија и група појединих грађана, износе неистине у вези са овим догађајем, са циљем да се криминализују државне институције и то првенствено Тужилаштво и МУП Републике Српске, те да одређене групације тиме желе да постигну свој политички рејтинг пред изборе.

Као главни тужилац у више наврата примао сам на разговор оштећеног оца Давида Драгичевића и његова два адвоката, јер је уобичајено у пракси да оштећени сарађују са тужилаштвом, као органом кривичног гоњења. Међутим, они против нас тужилаца и других радника МУП-а Републике Српске, подносе кривичне пријаве и у јавности нас квалификују као саучеснике у убиству, што не можемо да разумијемо и схватимо.

Тужилаштво ће и даље наставити рад на овом предмету у складу са својим овлаштењима која се темеље на Закону о тужилаштву Републике Српске, Закон о кривичном поступку Републике Српске и Кривичном законику Републике Српске, с напоменом, да иза ове одлуке - наредбе, стоји Окружно јавно тужилаштво Бањалука и Републичко тужилаштво Републике Српске, којима једино одговарамо за свој рад као и Високом судском тужилачком савјету БиХ.

Повезане вијести:

Истрага против више лица због основа сумње за убиство Драгичевића