latinica  ћирилица
04/07/2018 |  17:20 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Временске прилике умањиле род и квалитет пшенице

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је током данашње посјете Бијељини да су временске прилике од потенцијално доброг овогодишњег рода пшенице довеле до мањег рода и лошијег квалитета хљебног жита.
Стево Мирјанић у Бијељини - Фото: СРНА
Стево Мирјанић у БијељиниФото: СРНА

"Због мањег рода и лошијег квалитета имамо и нижу цијену и доходовност овогодишње пшенице је доста упитна", рекао је Мирјанић и додао да је због кише и временских неприлика на овом подручју 50 одсто пшенице остало још непожњевено.

Он је најавио да ће ресорно министартсво сагледати ситуацију, али је истакао да треба имати у виду доста добру подршку за производњу пшенице у Српској од 200 КМ по хектару, кроз подјелу регресираног дизел горива и кроз премију од 0,05 КМ по килограму хљебног жита.

"То је сасвим солидан подстицај у нормалним годинама. Ово је доста неповољна година, анализираћемо у каквој су ситуацији произвођачи и шта се може учинити", каже Мирјанић.

Министар је подсјетио да су велики напори већ учињени да се измире обећања домаћим пољопривредним произвођачима и права која имају по актима у овој области.

"Влада је разматрала информацију о овогодишњој производњу, откупу и преузимању пољопривредних производа и договорили смо снижавање камата код Инвестиционо развојне банке, како би то помогло да пословне банке смање своју камату да она не прелази три до 3,5 одсто", навео је Мирјанић.

Према његовим ријечима, то је урађено да би пољопривредни произвођачи, прерађивачи и прометници имали довољно новца за откуп овогодишњих количина пшенице, воћа, поврћа и меса у Српској.

"Што се тиче средстава за откуп и цијене капитала, то је доста повољно, захваљујући одлуци Владе да се снизе те камате", каже Мирјанић.

Након посјете млину "Продукт" у Сембрији, он је похвалио организацију, солидан капацитет, квалитет, као и ентузијазам и добро познавање млинарства.

У наставку боравка у Бијељини министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић посјетиће још нека успјешна предузећа, попут фирме "Танасић" која се бави прерадом воћа и поврћа.