latinica  ћирилица
05/07/2018 |  16:09 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

УКЦ Бањалука: Урађена операција код пацијента са урођеном промјеном стране органа

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци први пут је урађен оперативни захват код пацијента са урођеним обрнутим распоредом унутрашњих органа. Тим љекара успјешно је обавио операцију, а здравствено стање пацијента је добро.

Седамдесеттрогодишњи Саво Мишић из Добоја, је у тешком стању, са упаљеном анеуризмом трбушне аорте, примљен у Службу за васкуларну хирургију. Захваљујући брзој реакцији љекарског тима пацијент је оперативно збринут и како каже осјећа се добро.

"Прије тога сам имао проблеме са ходанјем, сад, још нисам изашао из болнице, али надам се да ће бити добро", каже Саво.

Начелник Службе за васкуларну хирургију, Миланко Максић каже да је ово први пут да се сусрео са пацијентом који има промијењену страну унутрашњих органа.

"Човјек је излијечен, органи стоје на мјесту. Ријешили смо проблем, који је могао да му угрози живот, та сама анеуризма трбушне аорте", истиче Миланко Максић, начелник Службе за васкуларну хирургију.

Поносан је на цијелу екипу која је учествовала у овом сложеном оперативном захвату.

"Морају да имају много знања и пуно вјештина да би обављале посао његе болесника, поготово болесника, који су јако тешки и компликовани као што је овај пацијент", наводи Миланка Азарић, главна сестра Службе за васкуларну хирургију.

Боље услове за рад запослених на овом одјељењу, очекују од септембра пресељењем у реконструисане просторије Централног медицинског блока.