latinica  ћирилица
05/07/2018 |  18:28 | Аутор: РТС

Папуа Нова Гвинеја повукла признање Косова

Шеста земља која је повукла признање независности Косова је Папуа Нова Гвинеја, сазнаје РТС.
Ивица Дачић (фото:Tanjug/Dimitrije Goll) -
Ивица Дачић (фото:Tanjug/Dimitrije Goll)

Министар спољних послова Ивица Дачић показао је на конференцији за штампу у Суботици, поводом годину дана рада Владе, званичну ноту Папуа Нове Гвинеје.

Дачић је прошле недјеље саопштио да још једна земља повлачи признање

Истакао је да шест земаља које су повукле признање Косова имају укупну површину 800.000 километара квадратних, што је десет пута више од Србије и 25 милиона становника.

- Веома често се са ниподаштавањем односимо према тим земљама, говоримо да су оне мале и небитне. Како су биле битне кад су признале Косово, а сад кад га повлаче нису битне... ово је велики успјех за нашу државу - рекао је Дачић.

Истакао је да ће Србија наставити са тим радом, без обзира на то са коликим притисцима се суочава.

- Не боримо се ми против Приштине, знате и ви против кога се боримо, њихових ментора и заштитника који чим ми добијамо овакве ноте, сад очекујем да ће да отпутују на Папуу да виде да ли су стварно повукли. Ми зато шаљемо министра пољопривреде Бранислава Недимовића у понедјељак у Либерију јер морамо да се боримо на све стране - рекао је Дачић.

У ноти коју је Србија примила од Папуа Нове Гвинеје подсјећа се да је та земља право на независност Косова признала у октобру 2012. године.

"Међутим, имајући у виду тренутне и преовлађујуће околности, ПНГ увиђа да се дијалог између Београда и Приштине сада води под покровитељством Европске уније и да је тај дијалог достигао напредну фазу на путу ка одређивању коначног статуса Косова", наведено је у ноти.

У том смислу, напомиње се, препознајући напоре обје стране, ПНГ сматра да је најисправније да заузме неутралан став све док двије стране не нађу мирно и трајно рјешење.

"Као резултат оваквог става, сва писма-обавјештења која је ПНГ издао у октобру 2012. и којима се признаје независност Косова се одмах поништавају, све док се не заврши преговарачки процес и стране се договоре око коначног статуса Косова, под покровитељством ЕУ и УН, у складу са поменутом Резолуцијом 1244 СБ УН", истиче се у ноти.

Осим тога, додаје се, ПНГ ће пружити пуну подршку објема странама гласањем у УН за споразумна рјешења, у складу са поступањем УН која проистекну из рада који је тренутно под покровитељством УН.

Папуа Нова Гвинеја се налази у Југоисточној Азији, на источној страни острва Нова Гвинеја. Западни дио острва припада Индонезији. Држава Папуа Нова Гвинеја обухвата Бизмарков архипелаг, острво Бугенвил и око 600 меланежанских острва.

Та земља је Косово признала 2012. године.

Иначе, до сада је укупно пет земаља повукло своје одлуке о признању косовске независности – Либерија, Суринам, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди.