latinica  ћирилица
06/07/2018 |  18:54 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Како ће изгледати наставни програми из националне групе предмета у Српској и Србији?

Српска и Србија од идуће године имаће јединствен план и програм наставе у школама. То је дио иницијативе коју су покренула два предсједника прошле године и за који, упркос реакцијама из Сарајева, није препрека Дејтонски споразум. У Заводу за уџбенике Српске кажу да су до сада једини поштовали ембарго на теме из деведесетих, те да на јесен заједно са Заводом из Србије пишу и те лекције.

Ратови 90-их, у уџбеницима Србије, тек штуро су поменти, а у Српској још мање. Те лекције биће уведене и биће заједничке.

Усаглашена ће бити историја, географија и српски језик. Садржајем, али и циљем - очувања националног јединства.

"Мислим да неће бити тешко наћи заједничку црту, најбитнији су исходи, односно оно што желимо од ђака, да воли, да се сјећа", каже Златко Грушановић, директор Завода за уџбенике Србије.

"Да они више уче о нашем страдању у Јасеновцу, а ми о неким стварима које нису толико заступљене из тамошњих дешавања", наводи Предраг Дамјановић, директор Републичког завода за уџбенике и наставна средства.

Због савјета ОЕБСА и очекивања да се стране усагаласе, БХ рата није било у уџбеницима, што је у реду, јер Њемачка и Француска ни данас не обрађују период од 1940. до 1945. године, каже историчар Чедомир Антић, али с обзиром да ни Бошњаци ни Хрвати не поштују одлуку, вријеме је и да Срби уведу те лекције. Игнорисање питања јединства народа је, каже, Милошевићева грешка која ће овим бити исправљена.

"Као што раде Бошњаци, Мађари, када Изетбеговић оде у Нови Пазар, то се види, а наводно се залаже за грађанску државу. И то и морамо да радимо, као што Мађари то раде са народом у расијању", наводи Антић.

Заједничке лекције, неприхватљиве су за Сарајево, а СДА сматра да специјалне и паралелне везе то не омогућавају.

Траже од Вучића и ОХР-а да спријече, како кажу, удар на Дејтон и образовни систем БиХ.

Ударити се, међутим, не може на нешто што не постоји, одговарају из Српске.