X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
07/07/2018 |  13:43 | Аутор: СРНА

Линта: Срамна и скандалозна одлука хрватског суда

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је данас срамном и скандалозном одлуку Врховног суда Хрватске да правоснажно осуди Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган, на 13 и по година затвора због наводних ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима.
Капетан Драган - пресуда (Фото: FAH) -
Капетан Драган - пресуда (Фото: FAH)

Линта је истакао да је ово још једна у низу политичких одлука Врховног суда Хрватске која нема никаве везе са истином и правдом.

"Врховни суд Хрватске, као и читаво хрватско правосуђе, није ни независно, нити професионално када је ријеч о суђењима за ратне злочине већ је у функцији оправдања лажне и бесмислене тезе да су Срби били агресори и злочинци, а Хрвати жртве и ослободиоци", навео је Линта у писаној изјави.

Истакао је да, иако је одбрана капетана Драгана јасно доказала да он није крив ни по једној тачки оптужнице и да није починио ратни злочин, Жупанијски суд у Сплиту га је септембру прошле године неправоснажно осудио на 15 година, а Врховни суд је сада само смањио казну за годину и по дана.

Он је навео да је од 2006. године, када је капетан Драган ухапшен у Аустралији на основу захтјева Хрватске за његовим изручењем, било јасно да се ради о политичком процесу.

"Циљ Хрватске је био да се капетан Драган осуди по сваку цијену на основу лажних доказа, јер је био симбол отпора крајишких Срба проусташком режиму Фрање Туђмана", додаје Линта.

Он је оцијенио да је "трагична чињеница да тадашња власт ДОС-а у Србији није учинила ништа да активном политиком упозна власт и јавност у Аустралији да се ради о монтираном процесу и да учини све да капетан Драган буде ослобођен".