latinica  ћирилица
07/07/2018 |  14:37 ⇒ 15:04 | Аутор: РТРС

Јачати повјерење грађана у институције безбједности

Ради указивања на кључне проблеме, а са акцентом на миграције, тероризам и организовани криминал, у Бањалуци је одржана конференција Центра за лобирање - Сигурност у БиХ, да ли су грађани безбједни.

Главни закључци су потреба јачања повјерења у институције безбједности на свим нивоима, њихова деполитизација и професионализација. Уз проблем мигрантске кризе који је доказао да је безбједност у оквиру националних, државних и међународних стандарда немјерљив простор, учесници конференције коментарисали су, у контексту осјећаја безбједности код грађана, и случај убиства Давида Драгичевића.

- Ја вјерујем да ће институције у складу за законским процедурама и методологијом изнаћи рјешење у интересу свих грађана да остану безбједни и да се ојача повјерење, како у институције, тако и у носиоце јавних функција. Одговорност за све, недодирљивих не смије бити - рекао је Душко Вејновић, професор на Факултету безбједносних наука Бањалука.

- Мислим да ће дани који су пред нама дати одговоре. Сматрам да је ово јако добра порука за све елементе система сигурности да ниво одговорности, професионализма и поштеног рада мора бити чврсто утемељен - сматра Селмо Цикотић, професор на Факултету политичких наука Сарајево.