latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:30 ⇒ 14/07/2018 | 08:29 | Аутор: РТРС

Додик донио указе о проглашењу закона за повећање плата

Предсједник Републике Српске Милорад Додик донио је данас указе о проглашењу закона којима су се створили услови за исплату увећаних плата запослених у Републици Српској.
Милорад Додик (Фото: Спутњик) -
Милорад Додик (Фото: Спутњик)

Повећање плате односи се на запослене у просвјети, здравству, полицији, правосуђу и другим органима управе.

Такође, предсједник Републике Српске донио је и Указ о проглашењу закона којим је умањен порез на употребу, држање и ношење добара, а чије умањење се односи на све грађане који посједују легално лично наоружање, припаднике ловачких удружења и многе друге.

Овим указима је завршена формална процедура, којом су увећана лична примања с једне, те умањена пореска оптерећења за грађане Републике Српске са друге стране, а што је омогућено повећањем јавних прихода и стабилним финансијским оквиром буџета Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 4. јула сет закона чије измјене и допуне резултују повећањем плата свих запослених у Републици Српској.

Усвојени су закони о измјенама и допунама закона о раду и о порезу на доходак, закони о платама запослених у органима управе Републике Српске, у Министарству унутрашњих послова Српске, у области просвјете и културе, у јавним службама Српске, у институцијама правосуђа, у јавним установама у области здравства Српске, те Закон о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Српској.