latinica  ћирилица
16/07/2018 |  12:10 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Породица Остојић: Боровница воће будућности

Домаћинство Остојић из Дрињаче код Зворника, већ десету годину живе од пољопривреде и то веома успјешно. Узгајају боровнице и једни су од највећих произвођача овог воћа у Подрињу. Поручују да је боровница корисна за људско здравље, а истовремено и једна од најисплативијих култура.

Након што је испитао квалитет земљишта, Радомир Остојић је 2008. године одлучио да засади два дулума боровницом испод брда симболичног назива "боровњак". Почетак није био лак.

"То је било папратиња, шума читава. Требало је пуно времена да се то искрчи, малтене, ниси имао гдје, садница је била мала да је поставиш, од коријења од жила, тако да сам морао извући стотине колица тих жила. Све смо урадили ми лично. Све, нисам имао помоћи ни од кога", истиче Остојић.

Папрат је била само једна од препрека, лош пут друга, вријеме трећа, а новац четврта. Труд, воља и велика подршка синова и супруге Слађане омогућили су да остваре циљ.

"Кад смо почињали, нисмо имали ништа. Али ето, борили смо се и сад је добро", каже Радомирова супруга.

Данас обрађују осам дулума квалитетне боровнице, а у вријеме бербе ангажују и комшије и родбину. Њихов труд овог љета наградила је и природа, па су остварили рекордне приносе.

"Ова ме година пријатно изненадила родом. Ишао сам до сада са двије и двјесто, и двије и по тоне. Прошле године сам се мало више посветио том залијевању, дупло сам тај род повећао", наглашава Радомир.

Бројни стручњаци истичу да је боровница воће будућности, за Остојиће она је "кључ" за сигурнију будућност.