latinica  ћирилица
16/07/2018 |  19:30 ⇒ 17/07/2018 | 08:16 | Аутор: РТРС

Изграђено више од 105 километара ауто-путева; Уговорени и нови пројекти

Повезивање Бањалуке и Београда ауто-путем, потврђено је и јучерашњим састанком предсједника Милорада Додика и Александра Вучића. Када наредног мјесеца буде завршено 25 километара ауто-пута од Бањалуке до Прњавора, ауто-пут "9. јануар", од највећег града Српске до Добоја, биће потпуно повезан, а Српска ће имати више од 105 километара ауто-путева. Ту се неће стати, јер су уговорени и нови пројекти.

До 2007. Српска није имала ни милиметар ауто-пута. Од тада је изграђено 80 километара.

У августу добићемо нових 25, што ће укупно бити 105 километара. У Министарству саобраћаја тврде да ће до 2030. ауто-путевима бити покривено стотине километара територије Српске.

"Када се ове дионице саберу, све је онако како планирамо. Имамо неких 420 километара аутопута", каже Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

А да то неће бити само слово на папиру, кажу у Влади, доказ су и планирани пројекти.

Оно што је већ при крају јесте дионица ауто-пута "9. јануар" Бањалука-Прњавор. Остаје да буду изграђена још два објекта, заштитна ограда и саобраћајна сигнализација и сљедећи мјесец ауто-пут ће бити спреман за употребу.

- Наравно, очекујемо и вјерујемо да ће то бити велики напредак у безбједности и квалитету саобраћаја на дионици Бањалука-Добој, и не само на тој дионици, него на свих 100 километара од Добоја до Градишке и Бањалуке, када аутопут буде изграђен у комаду - рекао је Душан Топић, директор ЈП Аутопутеви Републике Српске.

У плану је и дионица Бањалука-Београд што је потврђено и на састанку предсједника Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића.

- Остаје да се одреди додирна тачка на ријеци Сави или Дрини, и да у том погледу оперативно наставимо да радимо - нагласио је Додик.

Вучић је рекао рекао да ће Србија буџетским средствима да финансира дионицу пута у дужини од 16 километара.

- Србија има довољно новца да из буџета финансира тај пут од 16 километара до самог моста, само морамо да видимо гдје је најбоље мјесто за градњу. Сматрамо да ће изградња коштати око 100 милиона евра. Ми то у нивоу двије године покривамо из сопственог буџета - нагласио је Вучић.

Међу приоритетима је и дионица ауто-пута "Пет це" и мост на Сави у Градишци.

- И за један, и за други пројекат планирамо да до краја године потпишемо уговор, изаберемо извођаче и надзорне органе, и омогућимо да се возачи током зиме припремају. То нам је била пракса и у ранијим пројектима, а онда на прољеће, са новом грађевинском сезоном, крећу и нови радови - рекао је Топић.

Из Србије поручују да се ради на пројектној документацији за пут Пожега-Котроман, према Вишеграду и Сарајеву, али мора да се зна шта ће договорити Српска и БиХ.

Планирана је изградња ауто-пута Бањалука-Приједор. У Аутопутевима кажу да ће прикупљање пројектне документације и експропријација трајати двије, а изградња три године.